Sušené potraviny jsou chutnou a praktickou pochutinou. Mnoha lidem slouží také jako surovina k přípravě dalších jídel, zvlášť pokud se drží syrové stravy.
Principem je, že potraviny se po dlouhou dobu pomalu zahřívají, během toho se scvrknou a ztratí vodu, ne však své živiny. Samotné sušení je hračka, ale předtím je nutné mnoho práce s přípravou.
Kupte si ovoce a zeleninu ve velkém množství. Všechno se sušením scvrkne, takže z velkého množství syrového připravíte malé množství sušeného.
Ovoce nebo zeleninu nakrájejte a všechno vyčistěte. Při práci používejte ruční kráječ, který Vám ušetří spoustu času, energie i nepříjemností. Na krájení tenkých plátků zeleniny se nejlépe hodí ruční kráječ typu „mandolína“, např. na přípravu plátků okurek nebo cukety.
Ovoce či zeleninu dejte na sušicí tácky. Nakrájené kousky vykládávejte po celém tácku, aby ležely rovnoměrně.
Vložte tácky do sušičky a zapněte ji. Sušení obvykle trvá celou noc.
Připravte si sušené maso, může to být hovězí, krůtí nebo kuřecí. Mleté maso v míse smíchejte s kořením nebo omáčkou podle chuti. Vytvořte z nich tenké plátky, položte je na tácky a zapněte sušičku.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu