Jak používat sušičku na potraviny s tácky
Sušička na potraviny s tácky je zařízení, ve kterém doma můžete sušit ovoce či zeleninu bez použití trouby nebo udírny. Existují různé styly sušiček.
Některé sušičky mají tácky, které se skládají na sebe. U těchto sušiček můžete použít jen tolik tácků, kolik právě potřebujete, může to být jeden nebo i deset. Existují také zásuvkové sušičky, kde se tácky vysunují jako zásuvky. Do těchto sušiček není možné přidávat další zásuvky.
Návod:
-
Do sušičky dávejte pouze kvalitní plody. Abyste dosáhli nejlepších výsledků, používejte ovoce a zeleninu na vrcholu zralosti a chuti. Z přezrálých nebo nedozrálých plodů bude horší výsledek.
-
Odhadněte, kolik potravin můžete najednou sušit, např. 1 kg zabere asi 2 m2 plochy tácků.
-
Plodiny vyčistěte, osušte a odstraňte z nich špatná místa. Maso může být potřeba před sušením zahřát v troubě nebo v páře na 70 °C. Podívejte se do návodu, jak bezpečně sušit maso.
-
Nakrájejte potraviny na stejnoměrné kousky.
-
Zapište si doporučené teploty u potravin, které chcete sušit. Ovoce můžete sušit při 60 °C, zeleninu při 55 °C, bylinky mezi 35° C a 40 ° C a maso při 63°C i více.
-
Naskládejte kousky na tácky v jedné vrstvě, nesmějí se překrývat.
-
Nechejte sušičku se zahřát předtím, než do ní dáte tácky. Když do ní vložíte potraviny, jejich vlhkost způsobí pokles teploty. Nastavte proto teplotu asi o 5 stupňů výš než je doporučená teplota. Po několika hodinách teplotu stáhněte na doporučenou hodnotu.
Tipy a upozornění:
-
Doba sušení se různí od 4 do 36 hodin, záleží na druhu potraviny, kterou sušíte.
Autor: Martina Dvořáková