Jak používat vnitřní elektrický gril

Vnitřní elektrické grily existují v několika různých stylech a velikostech. Vestavěné grily se rychleji zahřívají a dosahují vyšší teploty než stolní grily.

Lepší jsou modely s vyšším výkonem, protože jsou schopny dosáhnout vyšších teplot. Stolní modely existují ve formě otevřených grilů a kontaktních grilů. Kontaktní grily mají dvě varné plochy a hřejí zároveň shora i zdola, takže vaří dvakrát rychleji než otevřené grily. Otevřené grily jsou schopné dosáhnout pouze střední teploty a často neožehnou maso tak, jak byste si představovali. U všech typů grilů však musíte nejdříve gril rozpálit, a pak teprve můžete přidat jídlo.

Co budete potřebovat:

  • olej ve spreji
  • papírové utěrky
  • grilovací kleště

Návod:

  1. Předehřejte gril na střední až vysokou teplotu. Počkejte 10 minut, než bude gril rozpálený, a pak přidejte jídlo. Gril i kabely udržujte v dostatečné vzdálenosti od vody a jiných tekutin. 
  2. Jídlo osolte a opepřete, můžete ho také marinovat. Nechejte pak marinádu okapat a osušte jídlo před grilováním papírovou utěrkou.
  3. Nastříkejte gril olejem ve spreji nebo ho natřete olejem pomocí štětce, abyste zabránili přichytávání jídla. To není nutné u grilu s nepřilnavým povrchem, avšak doporučuje se při grilování choulostivých potravin jako jsou ryby, anebo u jídel s lepivou omáčkou.
  4. Položte jídlo na gril a přikryjte víkem, pokud ho gril má. Nechejte jídlo se z poloviny připravit na jedné straně a pak ho posuňte nebo obraťte. Vnitřní gril s víkem bude jídlo připravovat z obou stran zároveň a bude to trvat kratší dobu.
  5. Jídlo na otevřeném grilu v polovině přípravy obraťte kleštěmi. Kontaktní gril připravuje jídlo z obou stran zároveň, avšak můžete ho otočit o 45 stupňů, abyste na něm vytvořili mřížku od grilu, pokud si přejete.
  6. Teploměrem zkontrolujte, jestli je maso hotové.
  7. Po skončení vaření gril odpojte a pak vyčistěte.

Tipy a upozornění:

  • Používejte pouze zásuvku s jističem.
  • Gril používejte v dostatečné vzdálenosti od hořlavých předmětů.
  • Před použitím zkontrolujte kabel, jestli není poškozený nebo opotřebovaný.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články