Jak pracovat s ručním mlýnkem na maso

V ručním mlýnku na maso si můžete připravit chutné čerstvě namleté maso jakéhokoli druhu. Při používání ručního mlýnku si procvičíte ruku a budete současně hlídat strukturu namletého masa.

Pracujte v chladném prostředí a na vychlazeném mlýnku, aby maso déle vydrželo čerstvé a nepřišlo o svůj chutný tuk.

Co budete potřebovat:

  • ruční mlýnek na maso
  • ostrý nůž
  • maso
  • velkou mísu
  • krajíc chleba

Návod:

  1. Připevněte mlýnek k pevné pracovní desce pomocí upevňovacího mechanismu (šroubu).  Zkuste připevněným mlýnkem zakývat dopředu a dozadu a zatočit klikou, abyste se ujistili, že se nebude viklat.
  2. Z masa odkrájejte přebytečný tuk, šlachy a chrupavky, a maso pak nakrájejte na kousky velké tak, aby se vešly do plnícího otvoru mlýnku. Chrupavky by ruční mlýnek ucpaly, takže když je předem odstraníte, předejdete pozdějším nepříjemnostem s jejich odstraňováním z mlýnku.
  3. Nakrájené maso dejte vychladit do ledničky nebo do mrazáku, dokud nebudou studené naskrz. Vychlazené maso v mlýnku lépe drží tvar a bude bránit tomu, aby teplo vytvořené třením při mletí nerozpustilo v něm obsažený tuk.
  4. Velkou čistou mísu dejte vychladit do mrazáku a postavte ji pod výstup mlýnku, aby zachytávala namleté maso. Když bude maso po celou dobu mletí studené, zabráníte tím šíření bakterií.
  5. Pomalým a pevným pohybem otočte klikou mlýnku na stranu, zatímco budete do plnicího otvoru vkládat první kousek masa. Nechejte šnek v mlýnku, aby si maso vtáhl dovnitř, nikdy ho dovnitř netlačte a necpěte prsty.
  6. Když projde i poslední kousek masa mlýnkem, nechejte jím projít krajíc navlhčeného chleba, aby vyčistil zbytky. Kousky chleba pak z mísy s masem vyberte a vyhoďte.

Tipy a upozornění:

  • Přečtěte si návod k Vašemu mlýnku, kde se dozvíte, jak ho rozmontovat a správně hygienicky vyčistit. Některé ruční mlýnky mají více vyměnitelných nožů na hrubší a na jemnější mletí. Také může mlýnek mít příslušenství (nástavec) na plnění střívek, např. na klobásy. V dobře vyčištěném mlýnku na maso můžete kromě různých druhů masa mlet také zeleninu nebo ovoce, např. na domácí stravu pro děti.
  • Ruční mlýnek na maso nepozná rozdíl mezi masem a Vašimi prsty. Nikdy proto nestrkejte prsty do plnícího otvoru nebo poblíž šneku, pokud nebude mlýnek rozmontovaný.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články