Jak pracovat s ručním mlýnkem na maso
V ručním mlýnku na maso si můžete připravit chutné čerstvě namleté maso jakéhokoli druhu. Při používání ručního mlýnku si procvičíte ruku a budete současně hlídat strukturu namletého masa.
Pracujte v chladném prostředí a na vychlazeném mlýnku, aby maso déle vydrželo čerstvé a nepřišlo o svůj chutný tuk.
Co budete potřebovat:
-
ruční mlýnek na maso
-
ostrý nůž
-
maso
-
velkou mísu
-
krajíc chleba
Návod:
-
Připevněte mlýnek k pevné pracovní desce pomocí upevňovacího mechanismu (šroubu). Zkuste připevněným mlýnkem zakývat dopředu a dozadu a zatočit klikou, abyste se ujistili, že se nebude viklat.
-
Z masa odkrájejte přebytečný tuk, šlachy a chrupavky, a maso pak nakrájejte na kousky velké tak, aby se vešly do plnícího otvoru mlýnku. Chrupavky by ruční mlýnek ucpaly, takže když je předem odstraníte, předejdete pozdějším nepříjemnostem s jejich odstraňováním z mlýnku.
-
Nakrájené maso dejte vychladit do ledničky nebo do mrazáku, dokud nebudou studené naskrz. Vychlazené maso v mlýnku lépe drží tvar a bude bránit tomu, aby teplo vytvořené třením při mletí nerozpustilo v něm obsažený tuk.
-
Velkou čistou mísu dejte vychladit do mrazáku a postavte ji pod výstup mlýnku, aby zachytávala namleté maso. Když bude maso po celou dobu mletí studené, zabráníte tím šíření bakterií.
-
Pomalým a pevným pohybem otočte klikou mlýnku na stranu, zatímco budete do plnicího otvoru vkládat první kousek masa. Nechejte šnek v mlýnku, aby si maso vtáhl dovnitř, nikdy ho dovnitř netlačte a necpěte prsty.
-
Když projde i poslední kousek masa mlýnkem, nechejte jím projít krajíc navlhčeného chleba, aby vyčistil zbytky. Kousky chleba pak z mísy s masem vyberte a vyhoďte.
Tipy a upozornění:
-
Přečtěte si návod k Vašemu mlýnku, kde se dozvíte, jak ho rozmontovat a správně hygienicky vyčistit. Některé ruční mlýnky mají více vyměnitelných nožů na hrubší a na jemnější mletí. Také může mlýnek mít příslušenství (nástavec) na plnění střívek, např. na klobásy. V dobře vyčištěném mlýnku na maso můžete kromě různých druhů masa mlet také zeleninu nebo ovoce, např. na domácí stravu pro děti.
-
Ruční mlýnek na maso nepozná rozdíl mezi masem a Vašimi prsty. Nikdy proto nestrkejte prsty do plnícího otvoru nebo poblíž šneku, pokud nebude mlýnek rozmontovaný.
Autor: Lenka Kostková