Jak připravit chleba v domácí pekárně

Pokud máte domácí pekárnu (také se jí říká chlebovač), můžete si připravit vlastní čerstvý chléb, čímž ušetříte peníze i sobě cesty do pekařství.

Když si budete připravovat domácí chléb, můžete přizpůsobit jeho chuť a vůni podle svého přání. Také budete mít kontrolu nad tím, jaké suroviny do něj přijdou, což znamená, že výsledný chléb bude zdravější než koupený. Během chvíle můžete nachystat vše potřebné na přípravu vynikajícího výživného chleba bez konzervačních látek, který Vám bude sloužit jako příloha k jiným jídlům nebo samostatně jako svačina.

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky chlebové mouky
  • 1 a ½  šálku vody
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 a  ¾ pšeničné celozrnné mouky
  • ¾ šálku hrubé kukuřičné mouky
  • 2 a ¼  sušených kvasnic
  • koření a příchutě dle vlastní volby

Návod:

  1. Nasypte 2 šálky chlebové mouky (která se vyrábí z tvrdé pšenice a obsahuje více lepku než běžná bílá mouka) do pečicí nádoby. Přidejte do nádoby jeden a půl šálku vody, 1 lžičku soli, jeden a tři čtvrtě šálku pšeničné celozrnné mouky, tři čtvrtě šálku hrubé kukuřičné mouky a dvě a čtvrt lžičky sušených kvasnic. Řiďte se doporučeními v manuálu, v jakém pořadí suroviny přidávat. Pokud si nejste jistí, dejte nejprve tekuté suroviny a pak suché.
  2. Pak přidejte koření a příchutě, např. skořici, med, sušený rozmarýn či tymián.
  3. Vložte do nádoby hnětací lopatky. Na pekárně zvolte základní program, a pokud máte i tuto volbu, také jakou chcete kůrku, jestli světlou, střední nebo tmavou.
  4. Podle doporučení v manuálu nastavte dobu pečení. Základní program, který zahrnuje míchání ingrediencí, hnětení těsta a pečení chleba, trvá 3 hodiny.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články