Jak připravit chleba v domácí pekárně

Pokud máte domácí pekárnu (také se jí říká chlebovač), můžete si připravit vlastní čerstvý chléb, čímž ušetříte peníze i sobě cesty do pekařství.

Když si budete připravovat domácí chléb, můžete přizpůsobit jeho chuť a vůni podle svého přání. Také budete mít kontrolu nad tím, jaké suroviny do něj přijdou, což znamená, že výsledný chléb bude zdravější než koupený. Během chvíle můžete nachystat vše potřebné na přípravu vynikajícího výživného chleba bez konzervačních látek, který Vám bude sloužit jako příloha k jiným jídlům nebo samostatně jako svačina.

Co budete potřebovat:

  • 2 šálky chlebové mouky
  • 1 a ½  šálku vody
  • 1 kávovou lžičku soli
  • 1 a  ¾ pšeničné celozrnné mouky
  • ¾ šálku hrubé kukuřičné mouky
  • 2 a ¼  sušených kvasnic
  • koření a příchutě dle vlastní volby

Návod:

  1. Nasypte 2 šálky chlebové mouky (která se vyrábí z tvrdé pšenice a obsahuje více lepku než běžná bílá mouka) do pečicí nádoby. Přidejte do nádoby jeden a půl šálku vody, 1 lžičku soli, jeden a tři čtvrtě šálku pšeničné celozrnné mouky, tři čtvrtě šálku hrubé kukuřičné mouky a dvě a čtvrt lžičky sušených kvasnic. Řiďte se doporučeními v manuálu, v jakém pořadí suroviny přidávat. Pokud si nejste jistí, dejte nejprve tekuté suroviny a pak suché.
  2. Pak přidejte koření a příchutě, např. skořici, med, sušený rozmarýn či tymián.
  3. Vložte do nádoby hnětací lopatky. Na pekárně zvolte základní program, a pokud máte i tuto volbu, také jakou chcete kůrku, jestli světlou, střední nebo tmavou.
  4. Podle doporučení v manuálu nastavte dobu pečení. Základní program, který zahrnuje míchání ingrediencí, hnětení těsta a pečení chleba, trvá 3 hodiny.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…