Jak připravit gril kombinovaný s udírnou
Vytvoření kombinovaného grilu na dřevěné uhlí s udírnou je jednoduché a zvládne to téměř každý.
Hlavní věcí, na kterou musíte pamatovat při grilování a/nebo uzení, je, že grilování vyžaduje přímé teplo a vysokou teplotu. Zatímco při uzení se jídlo připravuje nepřímým teplem při nízkých kontrolovaných teplotách. Kombinaci grilu a udírny lze postavit celkem snadno ze starého grilu na dřevěné uhlí a s minimálním množstvím materiálu.
Co budete potřebovat:
-
dřevěné uhlí
-
zapalovací kapalinu
-
zápalky
-
kousky aromatického dřeva (malý pytlík)
-
malou kovovou pánev
-
rošt
-
víko ke grilu
Návod:
-
Do grilu nasypte asi čtvrt kila dřevěného uhlí. Dejte ho na jednu stranu. To je pro uzení nutné, protože uzení probíhá pomocí nepřímého tepla. Dřevěné uhlí polijte zapalovací kapalinou. Nechejte ji se vsáknout do uhlí po dobu asi 5 minut a pak uhlí zapalte zápalkou. Nechejte odkryté uhlí hořet 20 minut dokud nebude rozžhavené.
-
Tři hrsti kousků aromatického dřeva namočte do vody na asi 20 minut. Pak je dejte na rozžhavené uhlí. Díky namočení budou produkovat kouř místo aby hořely tak jako suché dřevo.
-
Malou kovovou pánev naplňte vodou. Položte ji do grilu vedle rozžhaveného uhlí.
-
Rošt vložte do grilu a na něj nad pánev s vodou položte jídlo, které chcete udit. Voda v pánvi bude udržovat při grilování či uzení vnitřní prostředí grilu vlhké. Pokud budete chtít něco grilovat zatímco udíte, dejte jídlo přímo na rozžhavené uhlí. Tím se jídlo připraví v přímém teple.
-
Přikryjte gril víkem. Grilujte nebo uďte jídlo, dokud nebude hotové a měkké. Pokud udíte, počítejte se 3 až 5 hodinami, než se jídlo připraví.
Tipy a upozornění:
Autor: Martina Dvořáková