Jak připravit gril na dřevěné uhlí
Grily mívají dva hlavní zdroje tepla: plyn a dřevěné uhlí. Mnozí debatují o výhodách každého z nich.
Zatímco na plynu připravíte jídlo okamžitě, grilování na dřevěném uhlí vyžadují určitý čas na přípravu. Pokud však máte rádi v jídle vůni dřevěného uhlí, zde najdete několik kroků, kterými byste se měli při grilování na dřevěném uhlí řídit, abyste dosáhli nejlepších výsledků.
Co budete potřebovat:
-
dřevěné uhlí
-
zapalovací kapalinu
-
zápalky nebo zapalovač
-
kartáč na gril
Návod:
-
Vyčistěte rošt grilu kartáčem na gril. Tím odstraníte připečenou vrstvu a zbytky od předchozího grilování. Sejměte rošt.
-
Do grilu nasypte dřevěné uhlí. Uhlím nešetřete, protože malé množství uhlí vyprodukuje jen omezené množství tepla.
-
Uhlí v grilu rovnoměrně rozprostřete a pokryjte jím celé dno. Bude potřeba na dně grilu několik vrstev uhlí, aby drželo teplo a vytvářelo stálou teplotu.
-
Polijte uhlí zapalovací kapalinou.
-
Uhlí zapalte tak, že na něj pustíte zapálenou sirku, anebo můžete použít zapalovač na dřevěné uhlí s prodlouženým koncem, který slouží k tomu, abyste si nepopálili ruce. Vraťte rošt na místo. Nechejte uhlí hořet 15-20 minut. Nelekejte se, když z uhlí zmizí plameny, protože to stále hoří. Počkejte, až horní vrstva uhlí zešedne. To znamená, že v grilu už je stálá teplota, a že už můžete na gril dát jídlo.
Tipy a upozornění:
Autor: Lenka Kostková