Jak připravit gril na dřevěné uhlí

Grily mívají dva hlavní zdroje tepla: plyn a dřevěné uhlí. Mnozí debatují o výhodách každého z nich.

Zatímco na plynu připravíte jídlo okamžitě, grilování na dřevěném uhlí vyžadují určitý čas na přípravu. Pokud však máte rádi v jídle vůni dřevěného uhlí, zde najdete několik kroků, kterými byste se měli při grilování na dřevěném uhlí řídit, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Co budete potřebovat:

  • dřevěné uhlí
  • zapalovací kapalinu
  • zápalky nebo zapalovač
  • kartáč na gril

Návod:

  1. Vyčistěte rošt grilu kartáčem na gril. Tím odstraníte připečenou vrstvu a zbytky od předchozího grilování. Sejměte rošt.
  2. Do grilu nasypte dřevěné uhlí. Uhlím nešetřete, protože malé množství uhlí vyprodukuje jen omezené množství tepla.
  3. Uhlí v grilu rovnoměrně rozprostřete a pokryjte jím celé dno. Bude potřeba na dně grilu několik vrstev uhlí, aby drželo teplo a vytvářelo stálou teplotu.
  4. Polijte uhlí zapalovací kapalinou.
  5. Uhlí zapalte tak, že na něj pustíte zapálenou sirku, anebo můžete použít zapalovač na dřevěné uhlí s prodlouženým koncem, který slouží k tomu, abyste si nepopálili ruce. Vraťte rošt na místo. Nechejte uhlí hořet 15-20 minut. Nelekejte se, když z uhlí zmizí plameny, protože to stále hoří. Počkejte, až horní vrstva uhlí zešedne. To znamená, že v grilu už je stálá teplota, a že už můžete na gril dát jídlo.

Tipy a upozornění:

Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články