Jak připravit těsto na chleba
Čerstvě upečený chléb má mnoho výhod. Nejsou v něm žádné konzervační látky a víte přesně, jaké jste do něj dali suroviny.
Hnětením těsta si procvičíte ruce a uvolníte mysl. Zakoupený chleba se nemůže chutí srovnávat s čerstvým domácím chlebem, a navíc bude Váš domov nádherně vonět po čerstvém chlebu.
Co budete potřebovat:
-
půl šálku teplé vody
-
nerezovou mísu
-
3 kávové lžičky sušených kvasnic
-
1 lžičku soli
-
kuchyňský sprej/olej ve spreji
-
4 šálky chlebové mouky
-
4 polévkové lžíce oleje
-
plátno
Návod:
-
Teplou vodu nalijte do zahřáté mísy. Přidejte kvasnice a zamíchejte, aby se zcela rozpustily. Pak nechejte vodu s kvasnicemi 6 minut stát. Přidejte sůl a důkladně zamíchejte.
-
Nastříkejte si na ruce kuchyňský olejový sprej. Do vody s kvasnicemi přidejte mouku a olivový olej. Rukama vpracujte mouku do tekutiny až bude těsto dostatečně suché, aby se dalo hníst. Pokud je příliš suché, takže se drolí, přidejte trochu vody.
-
Pracovní desku lehce poprašte moukou. Do jejího středu dejte těsto a hněťte ho, dokud jeho povrch nebude pevný a hladký. Z těsta vytvarujte kouli.
-
Vnitřek nerezové mísy na míchání lehce nastříkejte kuchyňským olejovým sprejem a vložte do ní kouli těsta. Plátno navlhčete teplou vodou a mísu jím přikryjte. Přikrytou mísu postavte na teplé místo a nechejte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem, což bude za jeden a půl až dvě hodiny.
-
Hoďte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj dvě menší koule.
Tipy a upozornění:
-
V zimě dejte mísu s těstem kynout na topení a v létě na teplé místo u okna, kde na něj ale nebudou dopadat přímé sluneční paprsky. Z koulí těsta vytvarujte bochníky, které dáte do lehce vymazaných nádob na pečení. Pečte 40 minut při 190 °C, anebo dokud při zaklepání nebudou vydávat dutý zvuk.
Autor: Lenka Kostková