Jak připravit těsto na chleba

Čerstvě upečený chléb má mnoho výhod. Nejsou v něm žádné konzervační látky a víte přesně, jaké jste do něj dali suroviny.

Hnětením těsta si procvičíte ruce a uvolníte mysl. Zakoupený chleba se nemůže chutí srovnávat s čerstvým domácím chlebem, a navíc bude Váš domov nádherně vonět po čerstvém chlebu.

Co budete potřebovat:

  • půl šálku teplé vody
  • nerezovou mísu
  • 3 kávové lžičky sušených kvasnic
  • 1 lžičku soli
  • kuchyňský sprej/olej ve spreji
  • 4 šálky chlebové mouky
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • plátno

Návod:

  1. Teplou vodu nalijte do zahřáté mísy. Přidejte kvasnice a zamíchejte, aby se zcela rozpustily. Pak nechejte vodu s kvasnicemi 6 minut stát. Přidejte sůl a důkladně zamíchejte.
  2. Nastříkejte si na ruce kuchyňský olejový sprej. Do vody s kvasnicemi přidejte mouku a olivový olej. Rukama vpracujte mouku do tekutiny až bude těsto dostatečně suché, aby se dalo hníst. Pokud je příliš suché, takže se drolí, přidejte trochu vody.
  3. Pracovní desku lehce poprašte moukou. Do jejího středu dejte těsto a hněťte ho, dokud jeho povrch nebude pevný a hladký. Z těsta vytvarujte kouli.
  4. Vnitřek nerezové mísy na míchání lehce nastříkejte kuchyňským olejovým sprejem a vložte do ní kouli těsta. Plátno navlhčete teplou vodou a mísu jím přikryjte. Přikrytou mísu postavte na teplé místo a nechejte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem, což bude za jeden a půl až dvě hodiny.
  5. Hoďte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj dvě menší koule.

Tipy a upozornění:

  • V zimě dejte mísu s těstem kynout na topení a v létě na teplé místo u okna, kde na něj ale nebudou dopadat přímé sluneční paprsky. Z koulí těsta vytvarujte bochníky, které dáte do lehce vymazaných nádob na pečení. Pečte 40 minut při 190 °C, anebo dokud při zaklepání nebudou vydávat dutý zvuk.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


O domácích pekárnách

Domácí pekárny jsou spotřebiče specializované na přípravu těsta a pečení chleba, takže si v nich můžete...
více…

Domácí pekárny – tipy a časté dotazy

Neexistuje snad příjemnější vůně, než je vůně čerstvě upečeného chleba. Domácí chléb má výbornou chuť a...
více…

Jak funguje domácí pekárna II.

Příprava ingrediencí Příprava chleba v domácí pekárně vyžaduje suroviny podle receptu, které však musí být...
více…

Časté chyby při pečení domácího chleba

Domácí chleba snese leccos, ale některé chyby překonává těžko. Když budete před pečením dalšího bochníku...
více…

Jak funguje domácí pekárna

Vložení surovin Domácí pekárna provádí v podstatě tytéž úkony jako člověk, který připravuje a peče...
více…

Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem. Pro mnoho lidí...
více…

Příprava chleba v domácí pekárně

Domácí pekárna je spotřebič, který Vám umožní si doma péct vlastní chleba bez použití trouby. S domácí...
více…

Srovnávání domácích pekáren

Pokud milujete chuť, vůni a strukturu čerstvě upečeného chleba, ale postrádáte zkušenosti nebo dostatek času na...
více…

Jak snadno vyčistit domácí pekárnu

Domácí pekárna Vám umožňuje si doma poměrně snadno připravovat čerstvý teplý chleba. Stejně jako jiné...
více…

Návod, jak v domácí pekárně upéct chleba

Čerstvě upečený chléb je něco úžasného. Těžko můžete srovnávat koupený chléb s tím, který jste právě...
více…