Jak připravit těsto na chleba

Čerstvě upečený chléb má mnoho výhod. Nejsou v něm žádné konzervační látky a víte přesně, jaké jste do něj dali suroviny.

Hnětením těsta si procvičíte ruce a uvolníte mysl. Zakoupený chleba se nemůže chutí srovnávat s čerstvým domácím chlebem, a navíc bude Váš domov nádherně vonět po čerstvém chlebu.

Co budete potřebovat:

  • půl šálku teplé vody
  • nerezovou mísu
  • 3 kávové lžičky sušených kvasnic
  • 1 lžičku soli
  • kuchyňský sprej/olej ve spreji
  • 4 šálky chlebové mouky
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • plátno

Návod:

  1. Teplou vodu nalijte do zahřáté mísy. Přidejte kvasnice a zamíchejte, aby se zcela rozpustily. Pak nechejte vodu s kvasnicemi 6 minut stát. Přidejte sůl a důkladně zamíchejte.
  2. Nastříkejte si na ruce kuchyňský olejový sprej. Do vody s kvasnicemi přidejte mouku a olivový olej. Rukama vpracujte mouku do tekutiny až bude těsto dostatečně suché, aby se dalo hníst. Pokud je příliš suché, takže se drolí, přidejte trochu vody.
  3. Pracovní desku lehce poprašte moukou. Do jejího středu dejte těsto a hněťte ho, dokud jeho povrch nebude pevný a hladký. Z těsta vytvarujte kouli.
  4. Vnitřek nerezové mísy na míchání lehce nastříkejte kuchyňským olejovým sprejem a vložte do ní kouli těsta. Plátno navlhčete teplou vodou a mísu jím přikryjte. Přikrytou mísu postavte na teplé místo a nechejte těsto kynout, až zdvojnásobí svůj objem, což bude za jeden a půl až dvě hodiny.
  5. Hoďte těsto na pracovní plochu a vytvarujte z něj dvě menší koule.

Tipy a upozornění:

  • V zimě dejte mísu s těstem kynout na topení a v létě na teplé místo u okna, kde na něj ale nebudou dopadat přímé sluneční paprsky. Z koulí těsta vytvarujte bochníky, které dáte do lehce vymazaných nádob na pečení. Pečte 40 minut při 190 °C, anebo dokud při zaklepání nebudou vydávat dutý zvuk.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články