koření, např. skořici, muškátový oříšek (není nutné)
Návod:
Ovoce opláchněte. Pokud máte ovoce s peckami, vypeckujte je a ovoce nasekejte. Jablka nebo hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nasekejte. Hroznové víno otrhejte ze stopek.
Ochutnejte ovoce předtím, než budete pokračovat, abyste zjistili, jak je sladké. Pokud je velmi sladké, např. některé druhy hroznového vína, nebude potřeba přidávat cukr. Pokud je trochu kyselé, přidejte v dalším kroku cukr.
Dejte ovoce do hrnce. Na každé 4 šálky nasekaného ovoce přidejte půl šálku vody. Přiveďte k mírnému varu, přikryjte a na mírném plameni vařte 10-15 minut nebo dokud se ovoce nerozvaří. Zvedněte pokličku a zamíchejte. Potom ovoce v hrnci rozmačkejte mačkadlem na brambory. Ovoce ochutnejte a určete, jestli a kolik bude potřebovat cukru, citronové šťávy nebo koření. Cukr přidávejte v malém množství (po jedné kávové lžičce, pokud máte 4 šálky ovoce) až dosáhnete požadované sladkosti. Citronovou šťávu také přidávejte po lžičkách, abyste osvěžili chuť ovoce. Přidejte špetku skořice, nastrouhaného muškátového oříšku nebo jiného koření, abyste zlepšili chuť.
Nechejte dál ovoce se mírně vařit, dokud se veškerý přidaný cukr nerozpustí a ovocná kaše nezhoustne (5-10 minut).
Pokud pracujete s hrozny, přeceďte rozdrcené hrozny, čímž získáte hroznovou šťávu. Přeceděné zbytky pomelte na mlýnku na ovoce, a získáte tak kaši na další krok.
Ovocnou kaši pomelte na mlýnku na ovoce nebo propasírujte jemným sítkem. Nebo ji můžete důkladně pomixovat v mixéru nebo v kuchyňském robotu. Znovu ji ochutnejte a v případě potřeby přidejte cukr, citronovou šťávu nebo koření. Výsledná kaše by měla být zcela hladká.
Vyložte plech na pečení pevnou plastovou fólií, jakou používáte do mikrovlnky. Na ni vylijte ovocnou kaši, aby vrstva měla tloušťku asi 5 mm. Čtyři šálky ovoce stačí asi na jeden plech ovocné kůže.
Plech dejte do trouby, přičemž se plastová fólie nesmí dotýkat jejích stěn nebo roštu. Fólie se také nesmí ohrnout a přikrýt ovocnou kaši, protože by se neusušila. Zahřejte troubu na 60 °C. Pokud máte konvekční nastavení, použijte ho, protože tím se sušení usnadní a urychlí. Nechejte plech s ovocnou kaší v troubě tak dlouho, dokud se nevysuší a nevznikne z ní ovocná kůže. Můžete ji nechat v troubě přes noc, tj. 8-10 hodin. Ovocná kůže je hotová, když nelepí a má hladký povrch.
Pokud máte sušičku na potraviny, můžete ji použít místo trouby.
Tradičním způsobem přípravy ovocné kůže je přikrýt tácek s ovocnou kaší plátnem a dát ho sušit na slunce.
Když bude ovocná kůže hotová, snadno ji sloupnete z plastového obalu. Srolujte ji i s plastovou fólií, dejte do vzduchotěsného obalu a uskladněte v ledničce nebo v mrazáku.
Autor: Martina Dvořáková
Pokud se vám článek líbí, nezapomeňte jej sdílet... Děkujeme.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno. Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu