Jak připravovat potraviny v sušičce
Sušičku na potraviny můžete použít na konzervování ovoce a zeleniny nebo na sušení masa.
Je pro Vás prakticky nutností, pokud jíte syrovou stravu, protože Vám umožní vytvářet složitější jídla, která by se jinak musela tepelně zpracovat, např. sušenky. Protože sušička potraviny připravuje při nízké teplotě, zachovají se v nich enzymy.
Návod:
-
Připravte potraviny na do sušičky. Ovoce a zeleninu důkladně umyjte a nakrájejte na kousky. Pokud budete připravovat sušené maso, nakrájejte ho na tenké plátky a okořeňte dle chuti. Když budete připravovat ovocnou kůži, rozmixujte ovoce dohladka.
-
Potraviny dejte na tácky. Sušička mívá několik na sebe pokládaných tácků, které Vám umožní sušit různé potraviny zároveň. Pokud budou potraviny nakrájené na poměrně velké kousky, můžete je sušit přímo na táccích. Pokud budete sušit potraviny ve formě kaše, např. na ovocnou kůži, vyložte tácky voskovaným papírem.
-
Nastavte teplotu a časovač. Většina sušiček má termostat, který můžete nastavit na teplotu od 32 do 65 °C. Některé sušičky mají časovač, který jednotku automaticky vypne, když jsou potraviny usušené. Přesné nastavení zjistíte z manuálu k sušičce.
-
Několik hodin čekejte. Většina potravin suší nejméně 8 hodin.
-
Sušení průběžně kontrolujte a v případě nutnosti kousky obraťte.
Autor: Lenka Kostková