Jak rychle zapálit gril na dřevěné uhlí
Nemůžete si připravit výborné maso grilované na dřevěném uhlí, např. burgery, žebírka nebo kuře, aniž byste věděli, jak zapálit gril.
Pokud jste kuchař-amatér a spěcháte, měl/a byste vědět, jak rychle zapálit gril na dřevěné uhlí, abyste si pak bez starostí mohl/a pochutnat na svém steaku. Kdyby Vám zapalování grilu trvalo opravdu dlouho, mohlo by se stát, že Vaši hosté odejdou a raději si dají nezdravý burger z rychlého občerstvení. Protože grilování na dřevěném uhlí zabere hodně času samo o sobě, neplýtvejte čas zbytečně dlouhým zapalováním grilu.
Co budete potřebovat:
-
gril
-
dřevěné uhlí
-
zapalovací kapalinu/tekutý podpalovač (není nutné)
-
zápalky
-
olivový olej (není nutné)
-
rostlinný olej (není nutné)
-
noviny (není nutné)
-
kartáč na gril
-
plastový kelímek (není nutné)
-
lopatku (není nutné)
Návod:
-
Vyčistěte gril následující den po tom, co jste ho naposledy použili. Tím ušetříte cenný čas, když budete grilovat příště. Čištění zahrnuje vydrhnutí roštu a vybrání popela z grilu. Popel můžete vybrat lopatkou nebo plastovým kelímkem.
-
Postavte gril na místo, které je chráněné před větrem. Přestože oheň potřebuje kyslík, aby mohl hořet, je vítr pro grilující osobu nejhorším nepřítelem. Grily na dřevěné uhlí obvykle mívají víko nebo horní část, kterou můžete použít, abyste částečně gril přikryli před větrem, ale silný vítr může plameny uhasit, i když jste ho z části zakryli. Není možné rychle zapálit gril, když Vám bude vítr zhasínat oheň.
-
Naskládejte dřevěné uhlí na stejnoměrnou hromadu po straně grilu. Pokud má Váš gril horní a dolní rošt, vyjměte nejprve horní rošt a na dolní dejte uhlí. Pokud máte gril s jedním roštem, pod kterým je nádoba na uhlí, dejte do ní uhlí a pak nad ni položte rošt.
-
Nalijte na uhlí malé množství zapalovací kapaliny. Většina lidí používá koupený tekutý podpalovač, protože je levný a dobře odvede práci a uhlí zapálí hned na první pokus. Někteří lidé však raději nalijí olivový nebo rostlinný olej na zmačkané noviny, které dají mezi uhlí a pak je zapálí. Ať už zvolíte kteroukoli možnost, budete potřebovat pouze 1-2 dl zapalovací kapaliny.
-
Škrtněte sirkou a pusťte ji na uhlí. Mějte přitom ruce, obličej i oblečení v dostatečné vzdálenosti, protože oheň se rychle vznítí a někdy celkem nepředvídatelně.
Tipy a upozornění:
-
Šetřete se zapalovací kapalinou, protože na zapálení ohně jí nepotřebujete mnoho a jistě nechcete, aby pak jídlo bylo po ní cítit.
-
Gril nikdy nečistěte hned po použití, protože uhlí zcela vyhasne až za 2-12 hodin.
-
Při zapalování grilu ho nikdy nezakrývejte víkem, protože tím ho připravíte o kyslík, takže nebude hořet.
-
Nikdy nelijte zapalovací kapalinu přímo do ohně, protože byste si mohli způsobit vážné zranění nebo nekontrolovatelný oheň.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Lenka Kostková