Jak si vyrobit sušičku na potraviny

Tajemství uchovávání letní hojnosti spočívá v konzervaci potravin. Může to být zavařování, mražení nebo sušení. Při sušení si potraviny udrží své živiny a chuť.

Sušené potraviny jsou kompaktní, lehké a snadno se skladují i používají. Sušičky z obchodu bývají drahé. S minimálními náklady si pomocí tohoto návodu můžete postavit sami vlastní sušičku.

Co budete potřebovat:

  • pevnou krabici z vlnité lepenky
  • alobal
  • izolační pásku nebo lepidlo
  • elektrickou zásuvku
  • lampu/reflektor s kabelem
  • žárovku 150W
  • kus kartonu navíc
  • tužku
  • nůžky nebo technický nůž
  • kusy dřevěné lišty, nenatřené

Návod:

  1. Vyložte celý vnitřek pevné krabice z vlnité lepenky alobalem. Zahněte alobal kolem okrajů, přimáčkněte ho ke stěnám a ke dnu krabice, a zajistěte izolační páskou.
  2. Do reflektoru dejte 150W žárovku a zapojte ho do zásuvky; zkontrolujte, jestli zásuvka funguje.
  3. Obkreslete podstavec reflektoru na kus kartonu a vystřihněte ho. Připevněte ho k reflektoru lepidlem nebo izolační páskou, takže bude zakrývat jeho spodek a bránit mu v kontaktu s alobalem, když bude připojený.
  4. Postavte reflektor do rohu krabice. Udělejte v krabici dírku, kterou bude procházet kabel, a připevněte reflektor lepidlem nebo izolační páskou.
  5. Nakrájené potraviny určené k sušení naskládejte na pečicí plechy a dejte je do krabice. Zapojte reflektor do zásuvky a krabici zavřete víkem.
  6. Pravidelně potraviny kontrolujte, minimálně jednou za 3 hodiny, dokud nedosáhnou požadované úrovně usušení.

Tipy a upozornění:

  • Při používání tohoto modelu bude příprava sušeného hovězího trvat 8-10 hodin, když bude z plátků syrového ochuceného masa, a 12-14 hodin, když bude ze syrového mletého masa.
  • Pokud sušíte ovoce nebo zeleninu, vždy sušte zcela zralé a co nejčerstvější plody. Když je budete připravovat na sušení, umyjte je, nakrájejte na požadovanou tloušťku a snažte se přitom je krájet na co nejstejnoměrnější kousky. Pak je dejte na tácky/plechy sušit.
  • Abyste ušetřili, sledujte sezónní ovoce a zeleninu: ovoce na počátku léta, rajčata na vrcholu léta a jablka na podzim. 
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články