Jak si vyrobit sušičku na potraviny
Tajemství uchovávání letní hojnosti spočívá v konzervaci potravin. Může to být zavařování, mražení nebo sušení. Při sušení si potraviny udrží své živiny a chuť.
Sušené potraviny jsou kompaktní, lehké a snadno se skladují i používají. Sušičky z obchodu bývají drahé. S minimálními náklady si pomocí tohoto návodu můžete postavit sami vlastní sušičku.
Co budete potřebovat:
-
pevnou krabici z vlnité lepenky
-
alobal
-
izolační pásku nebo lepidlo
-
elektrickou zásuvku
-
lampu/reflektor s kabelem
-
žárovku 150W
-
kus kartonu navíc
-
tužku
-
nůžky nebo technický nůž
-
kusy dřevěné lišty, nenatřené
Návod:
-
Vyložte celý vnitřek pevné krabice z vlnité lepenky alobalem. Zahněte alobal kolem okrajů, přimáčkněte ho ke stěnám a ke dnu krabice, a zajistěte izolační páskou.
-
Do reflektoru dejte 150W žárovku a zapojte ho do zásuvky; zkontrolujte, jestli zásuvka funguje.
-
Obkreslete podstavec reflektoru na kus kartonu a vystřihněte ho. Připevněte ho k reflektoru lepidlem nebo izolační páskou, takže bude zakrývat jeho spodek a bránit mu v kontaktu s alobalem, když bude připojený.
-
Postavte reflektor do rohu krabice. Udělejte v krabici dírku, kterou bude procházet kabel, a připevněte reflektor lepidlem nebo izolační páskou.
-
Nakrájené potraviny určené k sušení naskládejte na pečicí plechy a dejte je do krabice. Zapojte reflektor do zásuvky a krabici zavřete víkem.
-
Pravidelně potraviny kontrolujte, minimálně jednou za 3 hodiny, dokud nedosáhnou požadované úrovně usušení.
Tipy a upozornění:
-
Při používání tohoto modelu bude příprava sušeného hovězího trvat 8-10 hodin, když bude z plátků syrového ochuceného masa, a 12-14 hodin, když bude ze syrového mletého masa.
-
Pokud sušíte ovoce nebo zeleninu, vždy sušte zcela zralé a co nejčerstvější plody. Když je budete připravovat na sušení, umyjte je, nakrájejte na požadovanou tloušťku a snažte se přitom je krájet na co nejstejnoměrnější kousky. Pak je dejte na tácky/plechy sušit.
-
Abyste ušetřili, sledujte sezónní ovoce a zeleninu: ovoce na počátku léta, rajčata na vrcholu léta a jablka na podzim.
Autor: Lenka Kostková