Jak si vyrobit sušičku na potraviny 
    
	
	Tajemství uchovávání letní hojnosti spočívá v konzervaci potravin. Může to být zavařování, mražení nebo sušení. Při sušení si potraviny udrží své živiny a chuť.
    
    
	
	Sušené potraviny jsou kompaktní, lehké a snadno se skladují i používají. Sušičky z obchodu bývají drahé. S minimálními náklady si pomocí tohoto návodu můžete postavit sami vlastní sušičku.
	Co budete potřebovat:
	- 
		pevnou krabici z vlnité lepenky
 
	- 
		alobal
 
	- 
		izolační pásku nebo lepidlo
 
	- 
		elektrickou zásuvku
 
	- 
		lampu/reflektor s kabelem
 
	- 
		žárovku 150W
 
	- 
		kus kartonu navíc
 
	- 
		tužku
 
	- 
		nůžky nebo technický nůž
 
	- 
		kusy dřevěné lišty, nenatřené
 
	Návod:
	- 
		Vyložte celý vnitřek pevné krabice z vlnité lepenky alobalem. Zahněte alobal kolem okrajů, přimáčkněte ho ke stěnám a ke dnu krabice, a zajistěte izolační páskou.
 
	- 
		Do reflektoru dejte 150W žárovku a zapojte ho do zásuvky; zkontrolujte, jestli zásuvka funguje.
 
	- 
		Obkreslete podstavec reflektoru na kus kartonu a vystřihněte ho. Připevněte ho k reflektoru lepidlem nebo izolační páskou, takže bude zakrývat jeho spodek a bránit mu v kontaktu s alobalem, když bude připojený.
 
	- 
		Postavte reflektor do rohu krabice. Udělejte v krabici dírku, kterou bude procházet kabel, a připevněte reflektor lepidlem nebo izolační páskou.
 
	- 
		Nakrájené potraviny určené k sušení naskládejte na pečicí plechy a dejte je do krabice. Zapojte reflektor do zásuvky a krabici zavřete víkem.
 
	- 
		Pravidelně potraviny kontrolujte, minimálně jednou za 3 hodiny, dokud nedosáhnou požadované úrovně usušení.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Při používání tohoto modelu bude příprava sušeného hovězího trvat 8-10 hodin, když bude z plátků syrového ochuceného masa, a 12-14 hodin, když bude ze syrového mletého masa.
 
	- 
		Pokud sušíte ovoce nebo zeleninu, vždy sušte zcela zralé a co nejčerstvější plody. Když je budete připravovat na sušení, umyjte je, nakrájejte na požadovanou tloušťku a snažte se přitom je krájet na co nejstejnoměrnější kousky. Pak je dejte na tácky/plechy sušit.
 
	- 
		Abyste ušetřili, sledujte sezónní ovoce a zeleninu: ovoce na počátku léta, rajčata na vrcholu léta a jablka na podzim. 
 
    
	
      
    
    	Autor: Lenka Kostková