Jak správně čistit plynový gril
Plynový gril nabízí příjemnou alternativu při vaření venku. Bohužel se však na něm při každém vaření hromadí mastnota a na grilu zůstávají černé připečené zbytky.
Na roštu bývá vrstva připečeného jídla a vnitřní stranu víka pokrývá silná vrstva sazí. Pokud chcete gril vyčistit správně, použijte k tomu odmašťovací prostředky, kterými odstraníte z roštu a hořáků ztvrdlou mastnotu.
Co budete potřebovat:
-
staré utěrky
-
odmašťovací prostředek
-
kbelík
-
tekutý prostředek na nádobí
-
velkou houbu
-
zahradní hadici
-
párátko
-
kartáč na gril
-
staré hadry
Návod:
-
Otevřete víko grilu a vyjměte rošt. Položte rošt na venkovní stůl na staré utěrky. Vezměte z grilu hořáky a položte je k roštu. Na rošt a hořáky nastříkejte odmašťovač tak, aby jím byly zcela pokryté. Nechejte odmašťovač minimálně 30 minut působit.
-
Nastříkejte vnitřek grilu a vnitřní stranu víka čisticím prostředkem na trouby. Nechejte ho 15 minut působit.
-
Naplňte kbelík teplou vodou se 2 lžičkami prostředku na nádobí. Umyjte touto vodou a velkou houbou povrch grilu. Začněte v horní části grilu a pokračujte směrem dolů. Čisticí prostředek pak z grilu opláchněte zahradní hadicí.
-
Naplňte kbelík čistou vodou. Otevřete gril a párátkem vyčistěte otvory hořáků ucpané mastnotou. Houbou naneste čisticí prostředek na trouby na vnitřní stranu víka grilu. Po každém setření houbu vypláchněte ve kbelíku s vodou. Jak budete pokračovat v mytí grilu, vyměňte špinavou vodu ve kbelíku za čistou.
-
Vydrhněte celý gril i s hořáky kartáčem na gril a odstraňte z nich připečenou mastnotu. Hořáky a rošt opláchněte zahradní hadicí a osušte starými utěrkami.
-
Osušte vnitřek i povrch grilu starými hadry. Vraťte hořáky a rošt zpátky na místo.
Tipy a upozornění:
-
Po každém použití gril vyčistěte tak, že z roštu oškrábete připečené zbytky.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková