Jak správně čistit plynový gril

Plynový gril nabízí příjemnou alternativu při vaření venku. Bohužel se však na něm při každém vaření hromadí mastnota a na grilu zůstávají černé připečené zbytky.

Na roštu bývá vrstva připečeného jídla a vnitřní stranu víka pokrývá silná vrstva sazí. Pokud chcete gril vyčistit správně, použijte k tomu odmašťovací prostředky, kterými odstraníte z roštu a hořáků ztvrdlou mastnotu.

Co budete potřebovat:

  • staré utěrky
  • odmašťovací prostředek
  • kbelík
  • tekutý prostředek na nádobí
  • velkou houbu
  • zahradní hadici
  • párátko
  • kartáč na gril
  • staré hadry

Návod:

  1. Otevřete víko grilu a vyjměte rošt. Položte rošt na venkovní stůl na staré utěrky. Vezměte z grilu hořáky a položte je k roštu. Na rošt a hořáky nastříkejte odmašťovač tak, aby jím byly zcela pokryté. Nechejte odmašťovač minimálně 30 minut působit.
  2. Nastříkejte vnitřek grilu a vnitřní stranu víka čisticím prostředkem na trouby. Nechejte ho 15 minut působit.
  3. Naplňte kbelík teplou vodou se 2 lžičkami prostředku na nádobí. Umyjte touto vodou a velkou houbou povrch grilu. Začněte v horní části grilu a pokračujte směrem dolů. Čisticí prostředek pak z grilu opláchněte zahradní hadicí.
  4. Naplňte kbelík čistou vodou. Otevřete gril a párátkem vyčistěte otvory hořáků ucpané mastnotou. Houbou naneste čisticí prostředek na trouby na vnitřní stranu víka grilu. Po každém setření houbu vypláchněte ve kbelíku s vodou. Jak budete pokračovat v mytí grilu, vyměňte špinavou vodu ve kbelíku za čistou.
  5. Vydrhněte celý gril i s hořáky kartáčem na gril a odstraňte z nich připečenou mastnotu. Hořáky a rošt opláchněte zahradní hadicí a osušte starými utěrkami.
  6. Osušte vnitřek i povrch grilu starými hadry. Vraťte hořáky a rošt zpátky na místo.

Tipy a upozornění:

  • Po každém použití gril vyčistěte tak, že z roštu oškrábete připečené zbytky.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články