Jak srovnávat sušičky na potraviny
Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si ulehčili náklad do batohu, a farmáři nebo hospodární konzumenti po celou hlavní sezónu ovoce a zeleniny, aby si nasušili potraviny na zimu.
Ať už jste kterýkoli z nich, sušička na potraviny se Vám vyplatí kvůli zázrakům, které dokáže vytvářet. Když se budete rozhodovat, který model koupit, musíte se rozhodnout, jaký typ uživatele budete a jaké máte priority, nejen co do četnosti používání, ale také do kapacity, prostoru, nákladů a jednoduchosti používání.
Návod:
-
Před koupí sušičky si usušte různé potraviny v troubě, abyste získali pojem o tom, které potraviny budete chtít sušit.
-
Rozhodněte se, co budete chtít sušit, a srovnávejte modely, které splňují Vaše potřeby. Můžete sušit ovoce, zeleninu, maso i speciality jako je tzv. ovocnou kůži, jogurty nebo omáčky na špagety.
-
Rozhodněte, jakou potřebujete kapacitu, tj. počet tácků nebo regálů. Srovnejte velikosti tácků a jednoduchost používání. Tácky musí mít zvednutý okraj, aby z nich nemohly vytékat šťávy, a středně hustou síť. Sušičky s tácky, které se skládají na sebe, bývají levnější než pevné sušičky s regály, avšak vyžadují otáčení tácků a mají menší rozsah použití, co v nich můžete sušit. Pevné sušičky se zasunovacími regály bývají dražší, jsou však stabilnější a můžete v nich sušit i potraviny jako jsou omáčky nebo jogurt.
-
Zvažte svůj rozpočet.
-
Rozhodněte se, kam sušičku postavíte, a kde a kdy ji budete používat. Je pro Vás důležitý model s velmi tichým ventilátorem? Potřebujete malý model?
-
Prohlédněte si topná tělesa u různých modelů. Budete potřebovat teplotní rozsah od 35 °C do 63 °C a termostat, který bude udržovat stálou teplotu. Pokud jste velmi vytížení, budou se Vám hodit prvky jako je časovač, automatické vypínání a automatické otáčení tácku. Výhodou modelů využívajících konvekčního tepla oproti modelům s ventilátorem je, že jsou tišší, spotřebují méně elektřiny a můžete je použít i na jiné práce, např. na výrobu papírové hmoty nebo sušení květin, zato jim však trvá déle než usuší šťavnaté potraviny, jako jsou rajčata nebo broskve.
-
Zkontrolujte systém proudění vzduchu. Nejlepší jsou modely, které mají horizontální proudění a ventilátor se dvěma rychlostmi.
-
Rozhodněte se, jestli k sušičce potřebujete i další doplňky, např. knihu receptů, koření na sušené maso, nepřilnavé tácky nebo škrabky a kráječe.
-
Zkontroluje bezpečnostní prvky sušičky, jako je uzemněná zástrčka.
-
Podívejte se také na záruční podmínky a možnosti servisu. Některé plastové sušičky mají kratší životnost než jiné.
Autor: Martina Dvořáková