Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si ulehčili náklad do batohu, a farmáři nebo hospodární konzumenti po celou hlavní sezónu ovoce a zeleniny, aby si nasušili potraviny na zimu.

Ať už jste kterýkoli z nich, sušička na potraviny se Vám vyplatí kvůli zázrakům, které dokáže vytvářet. Když se budete rozhodovat, který model koupit, musíte se rozhodnout, jaký typ uživatele budete a jaké máte priority, nejen co do četnosti používání, ale také do kapacity, prostoru, nákladů a jednoduchosti používání.

Návod:

  1. Před koupí sušičky si usušte různé potraviny v troubě, abyste získali pojem o tom, které potraviny budete chtít sušit.
  2. Rozhodněte se, co budete chtít sušit, a srovnávejte modely, které splňují Vaše potřeby. Můžete sušit ovoce, zeleninu, maso i speciality jako je tzv. ovocnou kůži, jogurty nebo omáčky na špagety.
  3. Rozhodněte, jakou potřebujete kapacitu, tj. počet tácků nebo regálů. Srovnejte velikosti tácků a jednoduchost používání. Tácky musí mít zvednutý okraj, aby z nich nemohly vytékat šťávy, a středně hustou síť. Sušičky s tácky, které se skládají na sebe, bývají levnější než pevné sušičky s regály, avšak vyžadují otáčení tácků a mají menší rozsah použití, co v nich můžete sušit. Pevné sušičky se zasunovacími regály bývají dražší, jsou však stabilnější a můžete v nich sušit i potraviny jako jsou omáčky nebo jogurt.
  4. Zvažte svůj rozpočet.
  5. Rozhodněte se, kam sušičku postavíte, a kde a kdy ji budete používat. Je pro Vás důležitý model s velmi tichým ventilátorem? Potřebujete malý model?
  6. Prohlédněte si topná tělesa u různých modelů. Budete potřebovat teplotní rozsah od 35 °C do 63 °C a termostat, který bude udržovat stálou teplotu. Pokud jste velmi vytížení, budou se Vám hodit prvky jako je časovač, automatické vypínání a automatické otáčení tácku. Výhodou modelů využívajících konvekčního tepla oproti modelům s ventilátorem je, že jsou tišší, spotřebují méně elektřiny a můžete je použít i na jiné práce, např. na výrobu papírové hmoty nebo sušení květin, zato jim však trvá déle než usuší šťavnaté potraviny, jako jsou rajčata nebo broskve.
  7. Zkontrolujte systém proudění vzduchu. Nejlepší jsou modely, které mají horizontální proudění a ventilátor se dvěma rychlostmi.
  8. Rozhodněte se, jestli k sušičce potřebujete i další doplňky, např. knihu receptů, koření na sušené maso, nepřilnavé tácky nebo škrabky a kráječe.
  9. Zkontroluje bezpečnostní prvky sušičky, jako je uzemněná zástrčka.
  10. Podívejte se také na záruční podmínky a možnosti servisu. Některé plastové sušičky mají kratší životnost než jiné.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články