Vakuovačky na potraviny konzervují potraviny odsátím vzduchu, který je obklopuje, a vytvořením těsného sváru kolem nich. Existují modely do ruky a stolní modely.
Vakuovačky držené v ruce jsou určeny na balení menších balíčků jídla na kratší dobu. Jsou napájeny bateriemi, takže jejich sváry nejsou tak pevné jako od stolních vakuovaček. Vakuovačky dodává výrobce spolu s pytlíky, i když si můžete koupit i standardní pytlíky na vakuování.
Stolní vakuovačky jsou malé spotřebiče, které vytvářejí pevnější sváry než vakuovačky do ruky, a které uchovávají kvalitu potravin po delší dobu. Vakuově balené potraviny můžete skladovat v ledničce i mimo ni.
Modely držené v ruce zaberou méně místa a můžete je použít na konzervování delikates a masa, zbytků jídla nebo jednotlivých porcí, které pak rychle ohřejete ponořením do horké vody anebo v mikrovlnce. Stolní vakuovačky zvládnou zabalit větší množství potravin, které pak můžete déle skladovat nebo nechat zmrazené. Můžete je také použít na vaření sous vide, kdy se potravina uzavřená v tekutině vaří při nízké teplotě dokud není hotová. Všeobecně platí, že všechny vakuovačky fungují podobně, takže svůj výběr založte na velikosti a stylu, které nejlépe odpovídají Vašim potřebám.
Některé výkonné komerční vakuovačky vůbec nepoužívají pytlíky. Používají místo nich velké kontejnery, které jsou určeny na dlouhodobé skladování velkého množství.
Vakuovačky se nepoužívají pouze na skladování nebo zmrazováním potravin. Používají se také na konzervování a ochranu šperků, fotografií, dokumentů a dalších cenných předmětů před opotřebením a poškozením.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu