Jak srovnávat vakuovačky na potraviny

Vakuovačky na potraviny konzervují potraviny odsátím vzduchu, který je obklopuje, a vytvořením těsného sváru kolem nich. Existují modely do ruky a stolní modely.

Ručně držené vakuovačky

Vakuovačky držené v ruce jsou určeny na balení menších balíčků jídla na kratší dobu. Jsou napájeny bateriemi, takže jejich sváry nejsou tak pevné jako od stolních vakuovaček. Vakuovačky dodává výrobce spolu s pytlíky, i když si můžete koupit i standardní pytlíky na vakuování.

Stolní modely

Stolní vakuovačky jsou malé spotřebiče, které vytvářejí pevnější sváry než vakuovačky do ruky, a které uchovávají kvalitu potravin po delší dobu. Vakuově balené potraviny můžete skladovat v ledničce i mimo ni.

Prvky

Modely držené v ruce zaberou méně místa a můžete je použít na konzervování delikates a masa, zbytků jídla nebo jednotlivých porcí, které pak rychle ohřejete ponořením do horké vody anebo v mikrovlnce. Stolní vakuovačky zvládnou zabalit větší množství potravin, které pak můžete déle skladovat nebo nechat zmrazené. Můžete je také použít na vaření sous vide, kdy se potravina uzavřená v tekutině vaří při nízké teplotě dokud není hotová. Všeobecně platí, že všechny vakuovačky fungují podobně, takže svůj výběr založte na velikosti a stylu, které nejlépe odpovídají Vašim potřebám.

Komerční vakuovačky

Některé výkonné komerční vakuovačky vůbec nepoužívají pytlíky. Používají místo nich velké kontejnery, které jsou určeny na dlouhodobé skladování velkého množství.

Další použití

Vakuovačky se nepoužívají pouze na skladování nebo zmrazováním potravin. Používají se také na konzervování a ochranu šperků, fotografií, dokumentů a dalších cenných předmětů před opotřebením a poškozením.

Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články