Jak sušit ovoce a zeleninu

V dávných dobách lidé sušili potraviny na slunci. Ledničky neexistovaly, takže se venkované museli naučit, jak ovoce, zeleninu i maso usušit a uskladnit na zimní měsíce.

Dnes lidé suší ovoce a zeleninu na pochutiny a na vaření. Tyto plody mají vysoký obsah vlákniny a málo cukru a jsou proto skvělou alternativou ke sladkým pochutinám. Sušené ovoce a zelenina se také skvěle hodí na přidávání do různých jídel.

Co budete potřebovat:

  • síta na sušení
  • elektrickou sušičku
  • troubu

Návod:

  1. Zvolte si způsob sušení a k tomu potřebné vybavení. Pokud žijete v teplém podnebí, můžete ovoce a zeleninu sušit na slunci, ale budete na to potřebovat nejméně 5 po sobě jdoucích dnů s teplotou kolem 35 °C. Pokud nechcete investovat do vybavení, zvolte tradiční troubu, anebo můžete zvolit elektrickou sušičku s ventilátorem a nastavitelnou teplotou.
  2. Vyberte si ovoce a zeleninu, které budete sušit. K nejoblíbenějším patří jablka, broskve, manga, hrušky, banány a hroznové víno. Zeleninu vyberte zralou a zdravě vypadající, např. růžičky brokolice, hrášek, rajčata, mrkve nebo zelené fazolové lusky. Vyhoďte přezrálé nebo plesnivé ovoce a zeleninu, protože mají horší chuť a nevypadají tak dobře.
  3. Předehřejte troubu na 60 °C a ovoce a zeleninu umyjte. Ovoce jako jsou švestky nebo broskve vypeckujte. Zeleninu blanšírujte, abyste z ní mohli odstranit slupku: vložte ji na 2 minuty do vařící vody a pak odstavte z ohně.
  4. Ovoce a zeleninu nakrájejte na kousky. Pak je namáčejte ve směsi z jednoho dílu citronové šťávy a osmi dílů vody. Rychle je namočte a vytáhněte, není potřeba je nechat namáčet. Tím předejdete změně jejich barvy v průběhu sušení.
  5. Voskovým papírem vyložte plech na cukroví nebo síta do sušičky. Kousky naskládejte v jedné vrstvě tak, aby měly při sušení dostatek místa „na dýchání“. Na další síta v sušičce dejte jiné ovoce či zeleninu, můžete totiž sušit zároveň více druhů ovoce či zeleniny.
  6. Ovoce nebo zeleninu sušte při asi 60 °C po dobu 6-12 hodin. Podívejte se do tabulky na doby sušení u jednotlivých potravin.
  7. Ovoce nebo zeleninu nechte asi hodinu ležet předtím, než je zabalíte do vzduchotěsného obalu. Na uskladnění jsou nejvhodnější uzavíratelné plastové sáčky nebo zavařovací sklenice. Sušené potraviny obvykle vydrží 6-12 měsíců.

Tipy a upozornění:

  • Nekupujte si velkou sušičku, pokud nemáte dostatek místa na její uskladnění. Pokud na ni nemáte místo ve spíži a nechcete ji nechat na pracovní desce, používejte místo ní troubu.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články