Jak sušit ovoce a zeleninu
V dávných dobách lidé sušili potraviny na slunci. Ledničky neexistovaly, takže se venkované museli naučit, jak ovoce, zeleninu i maso usušit a uskladnit na zimní měsíce.
Dnes lidé suší ovoce a zeleninu na pochutiny a na vaření. Tyto plody mají vysoký obsah vlákniny a málo cukru a jsou proto skvělou alternativou ke sladkým pochutinám. Sušené ovoce a zelenina se také skvěle hodí na přidávání do různých jídel.
Co budete potřebovat:
-
síta na sušení
-
elektrickou sušičku
-
troubu
Návod:
-
Zvolte si způsob sušení a k tomu potřebné vybavení. Pokud žijete v teplém podnebí, můžete ovoce a zeleninu sušit na slunci, ale budete na to potřebovat nejméně 5 po sobě jdoucích dnů s teplotou kolem 35 °C. Pokud nechcete investovat do vybavení, zvolte tradiční troubu, anebo můžete zvolit elektrickou sušičku s ventilátorem a nastavitelnou teplotou.
-
Vyberte si ovoce a zeleninu, které budete sušit. K nejoblíbenějším patří jablka, broskve, manga, hrušky, banány a hroznové víno. Zeleninu vyberte zralou a zdravě vypadající, např. růžičky brokolice, hrášek, rajčata, mrkve nebo zelené fazolové lusky. Vyhoďte přezrálé nebo plesnivé ovoce a zeleninu, protože mají horší chuť a nevypadají tak dobře.
-
Předehřejte troubu na 60 °C a ovoce a zeleninu umyjte. Ovoce jako jsou švestky nebo broskve vypeckujte. Zeleninu blanšírujte, abyste z ní mohli odstranit slupku: vložte ji na 2 minuty do vařící vody a pak odstavte z ohně.
-
Ovoce a zeleninu nakrájejte na kousky. Pak je namáčejte ve směsi z jednoho dílu citronové šťávy a osmi dílů vody. Rychle je namočte a vytáhněte, není potřeba je nechat namáčet. Tím předejdete změně jejich barvy v průběhu sušení.
-
Voskovým papírem vyložte plech na cukroví nebo síta do sušičky. Kousky naskládejte v jedné vrstvě tak, aby měly při sušení dostatek místa „na dýchání“. Na další síta v sušičce dejte jiné ovoce či zeleninu, můžete totiž sušit zároveň více druhů ovoce či zeleniny.
-
Ovoce nebo zeleninu sušte při asi 60 °C po dobu 6-12 hodin. Podívejte se do tabulky na doby sušení u jednotlivých potravin.
-
Ovoce nebo zeleninu nechte asi hodinu ležet předtím, než je zabalíte do vzduchotěsného obalu. Na uskladnění jsou nejvhodnější uzavíratelné plastové sáčky nebo zavařovací sklenice. Sušené potraviny obvykle vydrží 6-12 měsíců.
Tipy a upozornění:
-
Nekupujte si velkou sušičku, pokud nemáte dostatek místa na její uskladnění. Pokud na ni nemáte místo ve spíži a nechcete ji nechat na pracovní desce, používejte místo ní troubu.
Autor: Lenka Kostková