Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce
    
	
	Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje potraviny skladovat po dlouhou dobu.
    
    
	
	Ovoce a zelenu lze snadno usušit v sušičce. Sušičky spotřebují minimum elektřiny a průběh sušení i teplotu můžete snadno sledovat.
	Co budete potřebovat:
	- 
		hrnec na vaření
 
	- 
		napařovač
 
	- 
		papírové utěrky
 
	- 
		citronovou šťávu
 
	Návod:
	Zelenina
	- 
		Zeleninu umyjte od nečistot.
 
	- 
		Pak zeleninu nakrájejte a spařte. Do hrnce nalijte několik centimetrů vody a přiveďte ji k varu. Do hrnce dejte napařovač, do něj nakrájenou zeleninu, a hrnec těsně uzavřete pokličkou. Zelenina se nesmí dotýkat vody. Nechejte zeleninu se spařit 3-8 minut v páře. Pak ji vyjměte a jemně osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete sušit houby, cibuli nebo papriky, tento krok vynechejte.
 
	- 
		Sušičku nastavte na 55 °C. Způsob nastavení teploty u sušiček se liší podle výrobce a modelu.  Některé sušičky nastavíte otočením knoflíku na požadovanou teplotu, jiné mají digitální nastavení, kde zadáte přesnou teplotu.
 
	- 
		Naskládejte zeleninu v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
 
	- 
		Zeleninu hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Zelenina může být kožovitá nebo křehká. Sušení bude podle druhu zeleniny trvat 3-6 hodin.
 
	Ovoce
	- 
		Ovoce umyjte, vypeckujte a nakrájejte. Plátky musí být stejnoměrné.
 
	- 
		Plátky vložte do misky s citronovou šťávou nebo s kyselinou askorbovou a nechejte je tam 5 minut. Tím zabráníte, aby ovoce nezhnědlo.
 
	- 
		Nastavte sušičku na 57° C tak, že otočíte knoflíkem nebo zadáte teplotu na digitálním displeji.
 
	- 
		Naskládejte plátky v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
 
	- 
		Ovoce hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky ovoce poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Podle druhu ovoce mohou být téměř kožovité nebo pružné. Sušení ovoce bude trvat 6-26 hodin.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Kupte si sušičku, která má nastavení teploty a ventilátor. Ventilátor umožňuje proudění vzduchu při sušení.
 
	- 
		Sušené potraviny skladujte ve vzduchotěsných obalech. Pokud by byly vystavené vzduchu, absorbovaly by z něj vlhkost. Na skladování sušených potravin je optimální teplota pod 15° C. 
 
	- 
		Ideální teplota sušení je od 50°C do 60°C. Nižší teplota by umožňovala množení bakterií a vyšší teplota by zničila chuť plodin a v nich obsažené živiny.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková