Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce
Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje potraviny skladovat po dlouhou dobu.
Ovoce a zelenu lze snadno usušit v sušičce. Sušičky spotřebují minimum elektřiny a průběh sušení i teplotu můžete snadno sledovat.
Co budete potřebovat:
-
hrnec na vaření
-
napařovač
-
papírové utěrky
-
citronovou šťávu
Návod:
Zelenina
-
Zeleninu umyjte od nečistot.
-
Pak zeleninu nakrájejte a spařte. Do hrnce nalijte několik centimetrů vody a přiveďte ji k varu. Do hrnce dejte napařovač, do něj nakrájenou zeleninu, a hrnec těsně uzavřete pokličkou. Zelenina se nesmí dotýkat vody. Nechejte zeleninu se spařit 3-8 minut v páře. Pak ji vyjměte a jemně osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete sušit houby, cibuli nebo papriky, tento krok vynechejte.
-
Sušičku nastavte na 55 °C. Způsob nastavení teploty u sušiček se liší podle výrobce a modelu. Některé sušičky nastavíte otočením knoflíku na požadovanou teplotu, jiné mají digitální nastavení, kde zadáte přesnou teplotu.
-
Naskládejte zeleninu v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
-
Zeleninu hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Zelenina může být kožovitá nebo křehká. Sušení bude podle druhu zeleniny trvat 3-6 hodin.
Ovoce
-
Ovoce umyjte, vypeckujte a nakrájejte. Plátky musí být stejnoměrné.
-
Plátky vložte do misky s citronovou šťávou nebo s kyselinou askorbovou a nechejte je tam 5 minut. Tím zabráníte, aby ovoce nezhnědlo.
-
Nastavte sušičku na 57° C tak, že otočíte knoflíkem nebo zadáte teplotu na digitálním displeji.
-
Naskládejte plátky v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
-
Ovoce hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky ovoce poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Podle druhu ovoce mohou být téměř kožovité nebo pružné. Sušení ovoce bude trvat 6-26 hodin.
Tipy a upozornění:
-
Kupte si sušičku, která má nastavení teploty a ventilátor. Ventilátor umožňuje proudění vzduchu při sušení.
-
Sušené potraviny skladujte ve vzduchotěsných obalech. Pokud by byly vystavené vzduchu, absorbovaly by z něj vlhkost. Na skladování sušených potravin je optimální teplota pod 15° C.
-
Ideální teplota sušení je od 50°C do 60°C. Nižší teplota by umožňovala množení bakterií a vyšší teplota by zničila chuť plodin a v nich obsažené živiny.
Autor: Martina Dvořáková