Jak sušit ovoce a zeleninu v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, při které se z nich odstraňuje voda. To brání množení bakterií a umožňuje potraviny skladovat po dlouhou dobu.

Ovoce a zelenu lze snadno usušit v sušičce. Sušičky spotřebují minimum elektřiny a průběh sušení i teplotu můžete snadno sledovat.

Co budete potřebovat:

  • hrnec na vaření
  • napařovač
  • papírové utěrky
  • citronovou šťávu

Návod:

Zelenina

  1. Zeleninu umyjte od nečistot.
  2. Pak zeleninu nakrájejte a spařte. Do hrnce nalijte několik centimetrů vody a přiveďte ji k varu. Do hrnce dejte napařovač, do něj nakrájenou zeleninu, a hrnec těsně uzavřete pokličkou. Zelenina se nesmí dotýkat vody. Nechejte zeleninu se spařit 3-8 minut v páře. Pak ji vyjměte a jemně osušte papírovými utěrkami. Pokud chcete sušit houby, cibuli nebo papriky, tento krok vynechejte.
  3. Sušičku nastavte na 55 °C. Způsob nastavení teploty u sušiček se liší podle výrobce a modelu.  Některé sušičky nastavíte otočením knoflíku na požadovanou teplotu, jiné mají digitální nastavení, kde zadáte přesnou teplotu.
  4. Naskládejte zeleninu v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
  5. Zeleninu hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Zelenina může být kožovitá nebo křehká. Sušení bude podle druhu zeleniny trvat 3-6 hodin.

Ovoce

  1. Ovoce umyjte, vypeckujte a nakrájejte. Plátky musí být stejnoměrné.
  2. Plátky vložte do misky s citronovou šťávou nebo s kyselinou askorbovou a nechejte je tam 5 minut. Tím zabráníte, aby ovoce nezhnědlo.
  3. Nastavte sušičku na 57° C tak, že otočíte knoflíkem nebo zadáte teplotu na digitálním displeji.
  4. Naskládejte plátky v jedné vrstvě na tácky, plátky se nesmí překrývat. V průběhu sušení tácky pravidelně otáčejte.
  5. Ovoce hlídejte a odstraňujte suché kousky. Usušené kousky ovoce poznáte tak, že když je roztrhnete, nebude patrná žádná vlhkost. Podle druhu ovoce mohou být téměř kožovité nebo pružné. Sušení ovoce bude trvat 6-26 hodin.

Tipy a upozornění:

  • Kupte si sušičku, která má nastavení teploty a ventilátor. Ventilátor umožňuje proudění vzduchu při sušení.
  • Sušené potraviny skladujte ve vzduchotěsných obalech. Pokud by byly vystavené vzduchu, absorbovaly by z něj vlhkost. Na skladování sušených potravin je optimální teplota pod 15° C. 
  • Ideální teplota sušení je od 50°C do 60°C. Nižší teplota by umožňovala množení bakterií a vyšší teplota by zničila chuť plodin a v nich obsažené živiny.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak funguje sušička na potraviny

Sušení potravin Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu,...
více…

Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…