Jak sušit ovoce v sušičce

Asi se Vám někdy stalo, že jste nakoupili příliš mnoho sezónního ovoce nebo zeleniny. Čerstvé červené jahody jsou výborné, nevydrží Vám však v ledničce déle než týden, a to pokud máte štěstí.

Většinu ovoce můžete konzervovat zavařováním nebo zmražením, ale tyto metody bývají náročné a vyžadují spoustu místa na skladování. Po usušení ovoce v sušičce se můžete těšit z chuti sezónních plodů po celý rok.

Co budete potřebovat:

  • ovoce
  • jemný bezpečný prostředek na nádobí
  • sušičku
  • uzavíratelné sáčky nebo vakuovačku

Návod:

  1. Vyberte si ovoce. Na sušení vybírejte nejkvalitnější sezónní ovoce, jaké seženete. Nepoužívejte ovoce se skvrnami, potlučené nebo s jinými viditelnými nedostatky.
  2. Ovoce důkladně umyjte. Použijte k tomu jemný bezpečný prostředek na nádobí. Odstraňte stonky a listy. Ovoce dobře opláchněte a usušte.
  3. Připravte ovoce. Jablka a podobné ovoce oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na kroužky. Z jahod odstraňte stopky a nakrájejte je na tenké plátky. Menší plody, jako jsou maliny nebo moruše, nechejte vcelku. Ovoce, které hnědne (jablka, hrušky), namočte do roztoku z 1 litru vody a čtvrt šálku citronové šťávy.
  4. Dejte ovoce sušit. Nakládejte kousky volně na tácky sušičky. Nesmí se dotýkat a mezi nimi musí být dostatek místa, aby tudy mohl proudit vzduch. Nechejte je usušit, ale nesmí být křehké. Například jahody budou ohebné.
  5. Sušené ovoce uskladněte. V uzavřeném sáčku nebo v jiném vzduchotěsném obalu vydrží 6 měsíců až rok.  Sáčky skladujte na suchém chladném místě.

Tipy a upozornění:

  • Dobu sušení jednotlivých druhů ovoce zjistíte z manuálu k sušičce.
  • Sušené ovoce můžete „oživit“ v míse teplé vody.
  • Sušené ovoce má mnohem vyšší koncentraci cukru než čerstvé ovoce. Diabetici by si při jeho konzumaci měli dávat pozor.
  • „Oživené“ sušené ovoce nebude mít stejnou strukturu jako čerstvé ovoce a bude se snadno rozpadat.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak funguje sušička na potraviny

Sušení potravin Sušička na potraviny funguje tak, že potraviny vystavuje po delší časový úsek mírnému teplu,...
více…

Jak čistit sušičku na potraviny

Tácky elektrické sušičky jsou omyvatelné a často je možné je dávat i do myčky. Je však vhodné tácky odmočit v...
více…

Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny

Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické. Příprava...
více…

Návod k elektrické sušičce

Elektrické sušičky suší a konzervují letní úrodu ovoce a zeleniny. V sušičkách můžete také připravovat tzv....
více…

Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a...
více…

Jak používat elektrickou sušičku na potraviny s pěti tácky

Sušička na potraviny s pěti tácky je malý kuchyňský spotřebič, ve kterém můžete bez problémů usušit různé...
více…

Návod na sušení potravin v sušičce

Sušení je metoda konzervace potravin, která se používá odpradávna, a používá se stále coby jednoduchá metoda...
více…

Návod k sušičce na potraviny II.

Sušení je nejstarší formou konzervace potravin a moderní elektrické sušičky tuto metodu přenášejí i do 21....
více…

Návod k sušičce na potraviny

Sušička na potraviny se používá na sušení různých potravin. V průběhu sušení se z potravin odstraňuje voda....
více…

Jak srovnávat sušičky na potraviny

Myslivci je používají jednou za rok, aby si usušili maso ze zvěřiny, pěší turisté dvakrát za rok, aby si...
více…