Jak sušit ovoce v sušičce na potraviny
Skladovat větší množství ovoce déle než pár dní, nebo než pár týdnů, může být problematické.
Příprava kompotů a marmelád zabere spoustu času, protože ovoce musíte uvařit, zavařovací sklenice sterilizovat, pak je pečlivě naplnit ovocem a doufat, že budou všechny sklenice řádně těsnit. Naštěstí tu máte ještě jednu možnost. Při správném uskladnění Vaše sušené ovoce může vydržet až rok.
Co budete potřebovat:
Návod:
-
Vyberte si ovoce na vrcholu zralosti. Nepoužívejte potlučené, plesnivé, přezrálé, poškozené nebo jinak nedokonalé ovoce, protože konečný výsledek by odrazil stav použitého ovoce. Ovoce důkladně opláchněte, osušte čistou utěrkou a nechejte doschnout.
-
Větší ovoce nakrájejte na kousky a menší nechejte celé. Například jablka můžete nakrájet na kroužky nebo oloupané banány na plátky, ale ostružiny nebo borůvky nechejte vcelku.
-
Naskládejte ovoce, celé i nakrájené, v jedné vrstvě na tácky a nechávejte přitom mezi ním mezery, aby tudy mohl proudit vzduch. Nepokládejte ovoce na sebe ani ho neskládejte těsně vedle sebe.
-
Poskládejte tácky na sebe a zapněte sušičku na 57 °C. Pokud sušíte obzvlášť šťavnaté ovoce, jako jsou třešně nebo manga, začněte na 63 °C a po pár hodinách sušení teplotu snižte na 57 °C.
-
Nechejte ovoce v sušičce, dokud nebude suché podle Vašich představ. Doba sušení se velmi liší podle druhu ovoce, velikostí kousků i aktuálního počasí. Plátky jablek se například suší 7 až 15 hodin.
Autor: Lenka Kostková