Jak sušit ovoce v sušičce
Asi se Vám někdy stalo, že jste nakoupili příliš mnoho sezónního ovoce nebo zeleniny. Čerstvé červené jahody jsou výborné, nevydrží Vám však v ledničce déle než týden, a to pokud máte štěstí.
Většinu ovoce můžete konzervovat zavařováním nebo zmražením, ale tyto metody bývají náročné a vyžadují spoustu místa na skladování. Po usušení ovoce v sušičce se můžete těšit z chuti sezónních plodů po celý rok.
Co budete potřebovat:
-
ovoce
-
jemný bezpečný prostředek na nádobí
-
sušičku
-
uzavíratelné sáčky nebo vakuovačku
Návod:
-
Vyberte si ovoce. Na sušení vybírejte nejkvalitnější sezónní ovoce, jaké seženete. Nepoužívejte ovoce se skvrnami, potlučené nebo s jinými viditelnými nedostatky.
-
Ovoce důkladně umyjte. Použijte k tomu jemný bezpečný prostředek na nádobí. Odstraňte stonky a listy. Ovoce dobře opláchněte a usušte.
-
Připravte ovoce. Jablka a podobné ovoce oloupejte, odstraňte z nich jádřince a nakrájejte je na kroužky. Z jahod odstraňte stopky a nakrájejte je na tenké plátky. Menší plody, jako jsou maliny nebo moruše, nechejte vcelku. Ovoce, které hnědne (jablka, hrušky), namočte do roztoku z 1 litru vody a čtvrt šálku citronové šťávy.
-
Dejte ovoce sušit. Nakládejte kousky volně na tácky sušičky. Nesmí se dotýkat a mezi nimi musí být dostatek místa, aby tudy mohl proudit vzduch. Nechejte je usušit, ale nesmí být křehké. Například jahody budou ohebné.
-
Sušené ovoce uskladněte. V uzavřeném sáčku nebo v jiném vzduchotěsném obalu vydrží 6 měsíců až rok. Sáčky skladujte na suchém chladném místě.
Tipy a upozornění:
-
Dobu sušení jednotlivých druhů ovoce zjistíte z manuálu k sušičce.
-
Sušené ovoce můžete „oživit“ v míse teplé vody.
-
Sušené ovoce má mnohem vyšší koncentraci cukru než čerstvé ovoce. Diabetici by si při jeho konzumaci měli dávat pozor.
-
„Oživené“ sušené ovoce nebude mít stejnou strukturu jako čerstvé ovoce a bude se snadno rozpadat.
Autor: Martina Dvořáková