Jak sušit v sušičce brambory

Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a hnití. Při sušení si potraviny rovněž uchovají živiny, chuť a svou barvu.

Sušit můžete také brambory, a tím z nich připravit např. sušené bramborové lupínky. Sušené nastrouhané brambory můžete zase použít jako základ do domácího koření. Sušení brambor sice vyžaduje určitý čas a přípravu, ale celkový proces je jednoduchý.

Co budete potřebovat:

  • velký hrnec
  • sušičku na potraviny
  • kuchyňský robot
  • nůž
  • škrabku na brambory
  • zavařovací sklenici
  • uzavíratelný plastový sáček
  • vakuovačku

Návod:

  1. Brambory ve slupce důkladně uvařte ve velkém hrnci. Pak dejte brambory na 5 hodin do ledničky vychladnout a ztuhnout.
  2. Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a ochuťte.  Loupejte je prsty nebo škrabkou. Potom je nožem nebo v kuchyňském robotu nakrájejte na plátky silné méně jak půl centimetru. Lehce brambory ochuťte.
  3. Rozprostřete brambory na tácky. Mezi plátky nechávejte mezeru alespoň půl centimetru.
  4. Vložte tácky s bramborami do sušičky. Sušte je 12 hodin při 35 °C.
  5. Usušené brambory dejte do zavařovací sklenice nebo do uzavíratelných mikrotenových sáčků a skladujte je až půl roku. Když sáčky uzavřete vakuovačkou, můžete je skladovat až tři roky.

Tipy a upozornění:

  • Uvařené brambory můžete také nastrouhat na struhadle. Nastrouhané brambory pak sušte 6 hodin místo 12, a skladujte stejným způsobem, jak je uvedeno výše.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články