Jak sušit v sušičce brambory 
    
	
	Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a hnití. Při sušení si potraviny rovněž uchovají živiny, chuť a svou barvu.
    
    
	
	Sušit můžete také brambory, a tím z nich připravit např. sušené bramborové lupínky. Sušené nastrouhané brambory můžete zase použít jako základ do domácího koření. Sušení brambor sice vyžaduje určitý čas a přípravu, ale celkový proces je jednoduchý.
	Co budete potřebovat:
	- 
		velký hrnec
 
	- 
		sušičku na potraviny
 
	- 
		kuchyňský robot
 
	- 
		nůž
 
	- 
		škrabku na brambory
 
	- 
		zavařovací sklenici
 
	- 
		uzavíratelný plastový sáček
 
	- 
		vakuovačku
 
	Návod:
	- 
		Brambory ve slupce důkladně uvařte ve velkém hrnci. Pak dejte brambory na 5 hodin do ledničky vychladnout a ztuhnout.
 
	- 
		Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a ochuťte.  Loupejte je prsty nebo škrabkou. Potom je nožem nebo v kuchyňském robotu nakrájejte na plátky silné méně jak půl centimetru. Lehce brambory ochuťte.
 
	- 
		Rozprostřete brambory na tácky. Mezi plátky nechávejte mezeru alespoň půl centimetru.
 
	- 
		Vložte tácky s bramborami do sušičky. Sušte je 12 hodin při 35 °C.
 
	- 
		Usušené brambory dejte do zavařovací sklenice nebo do uzavíratelných mikrotenových sáčků a skladujte je až půl roku. Když sáčky uzavřete vakuovačkou, můžete je skladovat až tři roky.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Uvařené brambory můžete také nastrouhat na struhadle. Nastrouhané brambory pak sušte 6 hodin místo 12, a skladujte stejným způsobem, jak je uvedeno výše.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková