Jak sušit v sušičce brambory
Sušení potravin má mnoho výhod. Sušené potraviny obsahují velmi málo vody, která umožňuje množení bakterií a hnití. Při sušení si potraviny rovněž uchovají živiny, chuť a svou barvu.
Sušit můžete také brambory, a tím z nich připravit např. sušené bramborové lupínky. Sušené nastrouhané brambory můžete zase použít jako základ do domácího koření. Sušení brambor sice vyžaduje určitý čas a přípravu, ale celkový proces je jednoduchý.
Co budete potřebovat:
-
velký hrnec
-
sušičku na potraviny
-
kuchyňský robot
-
nůž
-
škrabku na brambory
-
zavařovací sklenici
-
uzavíratelný plastový sáček
-
vakuovačku
Návod:
-
Brambory ve slupce důkladně uvařte ve velkém hrnci. Pak dejte brambory na 5 hodin do ledničky vychladnout a ztuhnout.
-
Brambory oloupejte, nakrájejte na plátky a ochuťte. Loupejte je prsty nebo škrabkou. Potom je nožem nebo v kuchyňském robotu nakrájejte na plátky silné méně jak půl centimetru. Lehce brambory ochuťte.
-
Rozprostřete brambory na tácky. Mezi plátky nechávejte mezeru alespoň půl centimetru.
-
Vložte tácky s bramborami do sušičky. Sušte je 12 hodin při 35 °C.
-
Usušené brambory dejte do zavařovací sklenice nebo do uzavíratelných mikrotenových sáčků a skladujte je až půl roku. Když sáčky uzavřete vakuovačkou, můžete je skladovat až tři roky.
Tipy a upozornění:
-
Uvařené brambory můžete také nastrouhat na struhadle. Nastrouhané brambory pak sušte 6 hodin místo 12, a skladujte stejným způsobem, jak je uvedeno výše.
Autor: Martina Dvořáková