Jak sušit v sušičce jablka 
    
	
	Sušení jablek je rychlé a snadné a vyjde Vás na zlomek ceny koupeného sušeného ovoce. Také si můžete být jistí, že jsou zcela přírodní a bez zbytečných konzervačních látek.
    
    
	
	Záleží na obsahu vody ve zvolených jablkách, ale z 2,5 kg čerstvých jablek získáte asi 2 šálky sušených jablek. Když budou správně usušená, vydrží uskladněná na chladném suchém místě až rok.
	Co budete potřebovat:
	- 
		jablka
 
	- 
		škrabku na jablka
 
	- 
		nůž
 
	- 
		pomerančovou šťávu
 
	- 
		elektrickou sušičku
 
	Návod:
	- 
		Vyberte si druh jablek, které máte rádi, protože lze sušit různé druhy.
 
	- 
		Umyjte je studenou vodou.
 
	- 
		Jablka oloupejte, protože slupka by jim po usušení dodala nahořklou chuť.
 
	- 
		Vykrojte z jablek jádřince a nakrájejte je na klínky ne silnější než půl centimetru. Tlustší plátky by prodloužily sušení. Je důležitá stejná tloušťka, aby se klínky usušily rovnoměrně.
 
	- 
		Kousky jablek potřete štětcem pomerančovou šťávou. Tím zabráníte, aby při sušení nezhnědly.
 
	- 
		Naskládejte kousky jablek na tácky sušičky, nechávejte přitom mezi nimi mezery, aby tudy mohl proudit vzduch.
 
	- 
		Zapněte sušičku a po šesti hodinách jablka zkontrolujte. Když budou hotová, budou ohebná a neměly by být lepkavá na dotek. Podle obsahu vody v jablkách bude sušení trvat 6-8 hodin.
 
	- 
		Sušená jablka skladujte ve vzduchotěsném obalu a uskladněte je na suchém chladném místě, abyste prodloužili jejich trvanlivost.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Nenechte jablka se přesušit tak, aby byla křehká. I přesušená jablka však můžete oživit a použít do různých jídel. Když budete chtít jablka oživit, namočte je na 30 minut do vody.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková