Jak sušit v sušičce jablka
Sušení jablek je rychlé a snadné a vyjde Vás na zlomek ceny koupeného sušeného ovoce. Také si můžete být jistí, že jsou zcela přírodní a bez zbytečných konzervačních látek.
Záleží na obsahu vody ve zvolených jablkách, ale z 2,5 kg čerstvých jablek získáte asi 2 šálky sušených jablek. Když budou správně usušená, vydrží uskladněná na chladném suchém místě až rok.
Co budete potřebovat:
-
jablka
-
škrabku na jablka
-
nůž
-
pomerančovou šťávu
-
elektrickou sušičku
Návod:
-
Vyberte si druh jablek, které máte rádi, protože lze sušit různé druhy.
-
Umyjte je studenou vodou.
-
Jablka oloupejte, protože slupka by jim po usušení dodala nahořklou chuť.
-
Vykrojte z jablek jádřince a nakrájejte je na klínky ne silnější než půl centimetru. Tlustší plátky by prodloužily sušení. Je důležitá stejná tloušťka, aby se klínky usušily rovnoměrně.
-
Kousky jablek potřete štětcem pomerančovou šťávou. Tím zabráníte, aby při sušení nezhnědly.
-
Naskládejte kousky jablek na tácky sušičky, nechávejte přitom mezi nimi mezery, aby tudy mohl proudit vzduch.
-
Zapněte sušičku a po šesti hodinách jablka zkontrolujte. Když budou hotová, budou ohebná a neměly by být lepkavá na dotek. Podle obsahu vody v jablkách bude sušení trvat 6-8 hodin.
-
Sušená jablka skladujte ve vzduchotěsném obalu a uskladněte je na suchém chladném místě, abyste prodloužili jejich trvanlivost.
Tipy a upozornění:
-
Nenechte jablka se přesušit tak, aby byla křehká. I přesušená jablka však můžete oživit a použít do různých jídel. Když budete chtít jablka oživit, namočte je na 30 minut do vody.
Autor: Martina Dvořáková