Jak sušit v sušičce jablka

Sušení jablek je rychlé a snadné a vyjde Vás na zlomek ceny koupeného sušeného ovoce. Také si můžete být jistí, že jsou zcela přírodní a bez zbytečných konzervačních látek.

Záleží na obsahu vody ve zvolených jablkách, ale z 2,5 kg čerstvých jablek získáte asi 2 šálky sušených jablek. Když budou správně usušená, vydrží uskladněná na chladném suchém místě až rok.

Co budete potřebovat:

  • jablka
  • škrabku na jablka
  • nůž
  • pomerančovou šťávu
  • elektrickou sušičku

Návod:

  1. Vyberte si druh jablek, které máte rádi, protože lze sušit různé druhy.
  2. Umyjte je studenou vodou.
  3. Jablka oloupejte, protože slupka by jim po usušení dodala nahořklou chuť.
  4. Vykrojte z jablek jádřince a nakrájejte je na klínky ne silnější než půl centimetru. Tlustší plátky by prodloužily sušení. Je důležitá stejná tloušťka, aby se klínky usušily rovnoměrně.
  5. Kousky jablek potřete štětcem pomerančovou šťávou. Tím zabráníte, aby při sušení nezhnědly.
  6. Naskládejte kousky jablek na tácky sušičky, nechávejte přitom mezi nimi mezery, aby tudy mohl proudit vzduch.
  7. Zapněte sušičku a po šesti hodinách jablka zkontrolujte. Když budou hotová, budou ohebná a neměly by být lepkavá na dotek. Podle obsahu vody v jablkách bude sušení trvat 6-8 hodin.
  8. Sušená jablka skladujte ve vzduchotěsném obalu a uskladněte je na suchém chladném místě, abyste prodloužili jejich trvanlivost.

Tipy a upozornění:

  • Nenechte jablka se přesušit tak, aby byla křehká. I přesušená jablka však můžete oživit a použít do různých jídel. Když budete chtít jablka oživit, namočte je na 30 minut do vody.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články