Jak udit na grilu na dřevěné uhlí

Lahodného uzeného masa můžete dosáhnout i na svém grilu na dřevěné uhlí bez toho, abyste si museli kupovat speciální udírnu.

Technika uzení se nazývá „nízko a pomalu“, což znamená přípravu při nízké teplotě po dlouhou dobu. Při uzení masa na grilu se využívá nepřímé teplo, což znamená, že nevaříte přímo na plameni. Uzení masa trvá déle než grilování, avšak jedinečná uzená vůně nakonec stojí za to.

Co budete potřebovat:

  • dřevěné uhlí
  • zápalky nebo zapalovač
  • kousky dřeva 
  • odkapávací tác
  • vodu
  • teploměr

Návod:

  1. Několik hrstí kousků dřeva namočte ve vodě asi na hodinu. Namočení způsobí, že dřevo nezačne hořet, když ho dáte na uhlí. Můžete takto použít jakékoli dřevo, ale ořechovec, jabloň nebo javor dávají kouři nejlepší vůni. Tyto kousky dřeva na uzení můžete koupit ve většině obchodních domů pro dům a zahradu.
  2. Do středu grilu naskládejte asi 50 briket dřevěného uhlí. Zapalte je a nechejte hořet dokud je nepokryje šedá vrstva popela.
  3. Rozdělte brikety na dvě stejnoměrné hromady po stranách grilu.
  4. Odkapávací tácek naplňte vodou a postavte ho do středu mezi obě hromady briket. Voda brání náhlému vzplanutí uhlí jak na ně bude kapat tuk z masa.
  5. Slijte vodu z namočených kousků dřeva a rozprostřete je na obě hromady uhlí, a pak vraťte rošt na gril.
  6. Maso položte do středu roštu nad odkapávací tác mezi dvěma hromadami uhlí. Přikryjte gril víkem. Každou hodinu přidejte asi 10 dalších briket, abyste udrželi teplotu, a podle potřeby další namočené dřevěné třísky.
  7. Pravidelně kontrolujte teplotu grilu. Při uzení byste měli udržovat teplotu mezi 120 a 135 °C. Pokud potřebujete snížit teplotu, zavřete trochu větrací otvory, a pokud potřebujete teplotu zvýšit, otevřete je.
  8. Až maso dosáhne požadované teploty, vezměte je z grilu. Doba uzení závisí na typu masa, jeho velikosti, počasí a potřebné teplotě, avšak obvykle to bývá 4-8 hodin.

Tipy a upozornění:

  • Pokud máte dost místa, můžete na rošt grilu položit další odkapávací tácek s horkou vodou. Tím dodáte procesu uzení a masu více vlhkosti. Přidání horké vody do této pánve Vám také pomůže snížit v případě potřeby teplotu grilu.
  • Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat nejlepší gril
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…