Jak udržovat mlýnek na maso v čistotě
Když budete mlýnek na maso udržovat v čistotě, nebudou se v něm usazovat zbytky, které by ho ucpaly, nebo ještě hůř, které by Vás vystavili nebezpečným bakteriím, jež syrové maso někdy přenáší.
Čištění Vám nezabere mnoho času. Mlýnek je potřeba především vždy vyčistit po použití a znát pár technik, jak minimalizovat jeho znečištění během používání.
Co budete potřebovat:
- jemný prostředek na nádobí
- utěrku
- mísu
- ostrý nůž
- ledničku
- chleba
- jedlý olej
- papírovou utěrku
Návod:
- Před prvním použitím umyjte všechny odnímatelné části v teplé vodě s pár kapkami prostředku na nádobí.
- Před použitím je důkladně osušte měkkou utěrkou bez žmolků.
- Do mísy nalijte studenou vodu. Během práce s mlýnkem si v této vodě namáčejte ruce, abyste z nich spláchli kousky masa, a aby se Vám tuk nelepil na prsty.
- Z masa, které budete mlet, odřízněte ostrým nožem kousek tuku. Dejte ho do mlýnku a pomelte předtím, než do něj začnete dávat maso, abyste ho promazali.
- Maso melte hned po vyjmutí z ledničky. Musí být co nejvíce studené, ne však zmražené. Vychlazené maso neucpává mlecí kotouč tukem tak snadno jako maso o pokojové teplotě.
- Až skončíte s masem, pomelte v mlýnku pár kousků chleba, abyste ho vyčistili od zbytků. Melte chléb tak dlouho, dokud nebude vycházet čistý.
- Pak mlýnek rozmontujte a odnímatelné části umyjte v teplé vodě s čisticím prostředkem. Dobře ho opláchněte teplou nebo horkou vodou. Základní jednotku mlýnku otřete měkkým hadrem navlhčeným v teplé vodě. Před uskladněním všechny části důkladně osušte.
- Po umytí na nože a na kotouč naneste tenkou vrstvu jedlého oleje, kterým je namastíte. Zabalte je do papírové utěrky a uskladněte.
Tipy a upozornění:
- Před čištěním odpojte elektrický mlýnek ze zásuvky.
- Neumývejte mlýnek v myčce na nádobí.
- V mlýnku nemelte maso s kostmi nebo s tuhými šlachami, ani ořechy.