Jak udržovat mlýnek na maso v čistotě

Když budete mlýnek na maso udržovat v čistotě, nebudou se v něm usazovat zbytky, které by ho ucpaly, nebo ještě hůř, které by Vás vystavili nebezpečným bakteriím, jež syrové maso někdy přenáší.

Čištění Vám nezabere mnoho času. Mlýnek je potřeba především vždy vyčistit po použití a znát pár technik, jak minimalizovat jeho znečištění během používání.

Co budete potřebovat:

  • jemný prostředek na nádobí
  • utěrku
  • mísu
  • ostrý nůž
  • ledničku
  • chleba
  • jedlý olej
  • papírovou utěrku

Návod:

  1. Před prvním použitím umyjte všechny odnímatelné části v teplé vodě s pár kapkami prostředku na nádobí.
  2. Před použitím je důkladně osušte měkkou utěrkou bez žmolků.
  3. Do mísy nalijte studenou vodu. Během práce s mlýnkem si v této vodě namáčejte ruce, abyste z nich spláchli kousky masa, a aby se Vám tuk nelepil na prsty.
  4. Z masa, které budete mlet, odřízněte ostrým nožem kousek tuku. Dejte ho do mlýnku a pomelte předtím, než do něj začnete dávat maso, abyste ho promazali.
  5. Maso melte hned po vyjmutí z ledničky. Musí být co nejvíce studené, ne však zmražené. Vychlazené maso neucpává mlecí kotouč tukem tak snadno jako maso o pokojové teplotě.
  6. Až skončíte s masem, pomelte v mlýnku pár kousků chleba, abyste ho vyčistili od zbytků. Melte chléb tak dlouho, dokud nebude vycházet čistý.
  7. Pak mlýnek rozmontujte a odnímatelné části umyjte v teplé vodě s čisticím prostředkem. Dobře ho opláchněte teplou nebo horkou vodou. Základní jednotku mlýnku otřete měkkým hadrem navlhčeným v teplé vodě. Před uskladněním všechny části důkladně osušte.
  8. Po umytí na nože a na kotouč naneste tenkou vrstvu jedlého oleje, kterým je namastíte. Zabalte je do papírové utěrky a uskladněte.

Tipy a upozornění:

  • Před čištěním odpojte elektrický mlýnek ze zásuvky.
  • Neumývejte mlýnek v myčce na nádobí.
  • V mlýnku nemelte maso s kostmi nebo s tuhými šlachami, ani ořechy.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak nabrousit nůž do mlýnku na maso

Mlýnek na maso je kuchyňský přístroj, který přeměňuje kusy masa na mleté maso tak, že ho rozdrtí, rozseká a...
více…

Jak poskládat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso nepatří jen do minulosti. Snadno se s nimi pracuje a nabízejí uživateli relativně zdravou...
více…

Jak z mlýnku na maso odstranit rez

Když budete Váš mlýnek na maso udržovat bez špíny a rzi, zajistíte, že zůstane v dobrém stavu pro příští...
více…

Jak čistit mlýnek na maso

Při zpracovávání masa doma je podstatná důkladná čistota, ať už na mlýnku na maso připravujte mleté maso na...
více…

Návod k mlýnku na maso

Existují tři typy mlýnků na maso: ruční, elektrické a mlecí příslušenství ke kuchyňskému robotu. Přestože...
více…

Jak odhalit a vyřešit problémy s mlýnkem na maso

V mlýnku na maso si doma můžete připravovat mleté maso na sekanou nebo klobásy. Můžete ho také použít na mletí...
více…

Jak připojit mlýnek na maso k elektrickému motoru

Ruční mlýnek na maso můžete připojit k elektrickému motoru pomocí nenákladné sady na převod. Několikahodinové...
více…

Odstranění rzi z mlecího kotouče mlýnku na maso

Z mlecího kotouče mlýnku na maso můžete bez problémů odstranit rez, takže bude znovu v dobrém stavu a připravený...
více…

Jak používat elektrický mlýnek na maso

Elektrický mlýnek na maso Vám rychle umele Vámi vybrané maso na přípravu sekané, klobás a na další jídla...
více…

Jak používat ruční mlýnek na maso

Ruční mlýnky na maso se používají v kuchyni na rychlé namletí většího množství masa, zeleniny nebo jiných...
více…