Jak uhasit gril na dřevěné uhlí

Příprava jídla na grilu na dřevěném uhlí je skvělým způsobem vaření venku, ale zajistit, aby uhlí bylo zcela vyhaslé, když skončíte s přípravou jídla, je trochu obtížnější.

Dřevěné uhlí může hořet ještě celé hodiny po tom, co jste skončili s přípravou jídla, a představuje riziko požáru, pokud by gril někdo převrhnul. Řiďte se následujícími kroky, abyste zajistili, že uhlí bude zcela uhašené. 

Co budete potřebovat:

  • žhavé uhlí
  • něco dlouhého kovového, např. pohrabáč, špachtli nebo grilovací vidlici

Návod:

  1. Připravujte jídlo na správném množství uhlí. To Vám může velmi pomoct, až budete chtít oheň uhasit. Pokud použijete příliš mnoho uhlí, bude mnohem obtížnější uhlíky uhasit, protože brikety, které budou uvnitř, možná teprve začnou hořet. Podívejte se na pytel s dřevěným uhlím, abyste zjistili správné množství, anebo se řiďte pravidlem třívrstvé pyramidy: dát tolik uhlí, volně položeného, abyste vytvořili třístupňovou pyramidu o šířce jídla, které připravujete. Připravte všechno jídlo a vezměte ho z grilu.
  2. Zvedněte rošt, abyste se dostali k uhlí, a pomocí dlouhé kovové špachtle apod. rozprostřete uhlíky po dně grilu, aby se mezi ně dostal vzduch, a trochu je rozdrolte. Uhlím neházejte, netlučte do něj nebo s ním jinak příliš divoce nemanipulujte, aby se malé uhlíky nedostaly ven z grilu.
  3. Uhlí zkontrolujte. Pokud veškeré uhlí prohořelo a je zcela šedé, stačí uzavřít všechny větrací otvory a gril přikrýt víkem. Bez potřebného kyslíku uhlíky během chvíle uhasnou. Pokud je uhlí příliš rozžhavené a nevyhasne do 30 minut, anebo pokud spěcháte, přejděte k dalšímu kroku.
  4. Uzavřete všechny větrací otvory v grilu a uhlíky pomalu kropte vodou. Nestůjte přitom přímo nad ním, protože z něj bude stoupat horká pára, která by Vás mohla popálit.
  5.  Kropte uhlíky vodou, dokud všechny nevyhasnou nebo dokud nebudou mokré. Nechejte je ležet, dokud zcela nevychladnou, a pak popel vyhoďte.

Tipy a upozornění:

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Plynové grily a grily na dřevěné uhlí

Lidé kteří grilují, se dohadují o tom, která metoda grilování je lepší, zda využití plynového grilu nebo grilu...
více…

Nevýhody elektrických grilů

Elektrické grily jsou k dostání v různých značkách a stylech a umožní Vám připravovat maso a jiné potraviny bez...
více…

Návod k propanovému grilu

Nic se nevyrovná chuti jídla připraveného na grilu. Existují různé typy grilů, avšak s grilem na propan se...
více…

Návod k elektrickému grilu

Elektrický gril se zahřívá zhruba stejně tak rychle jako propanový gril. Na rozdíl od něj však v něm nikdy nedojde...
více…

Mám do plynového grilu používat vyhřívací brikety ?

Mnoho lidí rádo používá plynový gril, protože se s ním snadno pracuje a je výkonný. Nepříjemnosti...
více…

Jak změnit plynový gril na gril na dřevěné uhlí

Plynový gril vytváří žár, na kterém je možné připravovat jídlo. Pokud si ale přejete, aby Vaše maso, drůbež...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí (2)

Gril na dřevěné uhlí nabízí skvělou možnost vařit venku, když pořádáte oslavu, piknik nebo jiné...
více…

Jak zapálit gril na dřevěné uhlí

Zapálit dřevěné uhlí v grilu je velmi snadné, ale z nějakého důvodu to mnoho lidí vyvádí z míry. Bohužel i...
více…

Jak zapálit dřevěné uhlí bez zapalovací kapaliny

Grilování na dřevěném uhlí dává jídlu jedinečnou vůni. Zapalovací kapalina usnadňuje zapálení dřevěného...
více…

Jak vyčistit gril na dřevěné uhlí

Udržovat gril na dřevěné uhlí v dobrém stavu je snadné. Co budete potřebovat: hadry, drátěnku a...
více…