Jak uhasit gril na dřevěné uhlí
Příprava jídla na grilu na dřevěném uhlí je skvělým způsobem vaření venku, ale zajistit, aby uhlí bylo zcela vyhaslé, když skončíte s přípravou jídla, je trochu obtížnější.
Dřevěné uhlí může hořet ještě celé hodiny po tom, co jste skončili s přípravou jídla, a představuje riziko požáru, pokud by gril někdo převrhnul. Řiďte se následujícími kroky, abyste zajistili, že uhlí bude zcela uhašené.
Co budete potřebovat:
-
žhavé uhlí
-
něco dlouhého kovového, např. pohrabáč, špachtli nebo grilovací vidlici
Návod:
-
Připravujte jídlo na správném množství uhlí. To Vám může velmi pomoct, až budete chtít oheň uhasit. Pokud použijete příliš mnoho uhlí, bude mnohem obtížnější uhlíky uhasit, protože brikety, které budou uvnitř, možná teprve začnou hořet. Podívejte se na pytel s dřevěným uhlím, abyste zjistili správné množství, anebo se řiďte pravidlem třívrstvé pyramidy: dát tolik uhlí, volně položeného, abyste vytvořili třístupňovou pyramidu o šířce jídla, které připravujete. Připravte všechno jídlo a vezměte ho z grilu.
-
Zvedněte rošt, abyste se dostali k uhlí, a pomocí dlouhé kovové špachtle apod. rozprostřete uhlíky po dně grilu, aby se mezi ně dostal vzduch, a trochu je rozdrolte. Uhlím neházejte, netlučte do něj nebo s ním jinak příliš divoce nemanipulujte, aby se malé uhlíky nedostaly ven z grilu.
-
Uhlí zkontrolujte. Pokud veškeré uhlí prohořelo a je zcela šedé, stačí uzavřít všechny větrací otvory a gril přikrýt víkem. Bez potřebného kyslíku uhlíky během chvíle uhasnou. Pokud je uhlí příliš rozžhavené a nevyhasne do 30 minut, anebo pokud spěcháte, přejděte k dalšímu kroku.
-
Uzavřete všechny větrací otvory v grilu a uhlíky pomalu kropte vodou. Nestůjte přitom přímo nad ním, protože z něj bude stoupat horká pára, která by Vás mohla popálit.
-
Kropte uhlíky vodou, dokud všechny nevyhasnou nebo dokud nebudou mokré. Nechejte je ležet, dokud zcela nevychladnou, a pak popel vyhoďte.
Tipy a upozornění:
Autor: Lenka Kostková