Jak v domácí pekárně upéct chleba

Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem.

Pro mnoho lidí je však standardní postup přípravy chleba, který zahrnuje míchání, hnětení, kynutí a pečení, příliš dlouhý, aby ho mohli provádět pravidelně. Pekárna obstará tytéž funkce a vyžaduje od Vás jen tolik času, abyste do pečicí nádoby dali suroviny a pekárnu zapnuli. Při používání domácí pekárny dávejte pozor na detaily a ona Vás za to odmění tím nejlepším možným domácím chlebem.

Co budete potřebovat:

  • recept
  • suroviny
  • šálek a lžíce na odměřování

Návod:

  1. Suroviny vyndejte z ledničky a nechejte je na stole se ohřát na pokojovou teplotu.
  2. Zjistěte, jakou má Vaše pekárna kapacitu. Z manuálu byste se měli dozvědět, jestli je možné v pekárně upéct bochník o velikosti  ½ kg, ¾ kg nebo 1 kg. Pokud manuál nemáte, změřte kapacitu podle počtu šálků (200-250 ml) vody, které se do ní vejdou. Pokud je to nejméně 12 šálků, můžete připravit chléb o hmotnosti 1 kg, pokud je to 11 šálků, můžete připravit ¾ kg, a pokud méně než 11 šálků, můžete připravit pouze bochníky vážící ½ kg.  Ve větších pekárnách můžete upéct i menší bochníky než je maximum.
  3. Převeďte Váš recept na chleba pro použití v domácí pekárně, pokud to není přímo recept pro přípravu v domácí pekárně. Na půlkilogramový bochník použijte asi 2 šálky mouky, na třičtvrtěkilogramový 3 šálky a na kilový asi 4 šálky. Například pokud chcete upéct třičtvrtěkilogramový bochník a recept uvádí, že máte použít 6 šálků mouky, vydělte množství každé suroviny dvěma.
  4. Pokud máte recept přímo pro domácí pekárnu, zkontrolujte množství mouky, jestli je správné pro Vaši pekárnu. Například do pekárny na půlkilogramový bochník chleba nemůžete dát 4 šálky mouky; recepty upravte tak, aby odpovídaly kapacitě Vaší pekárny.
  5. Natočte potřebné množství teplé vody (asi 27 °C) z kohoutku nebo studenou vodu ohřejte 30 sekund v mikrovlnce. Vodu vyzkoušejte na vnitřní straně zápěstí: pokud je teplá, ale ne horká, je teplota v pořádku. Vodu nalijte do pečicí nádoby pekárny.
  6. Odměřte a nalijte do pečicí nádoby další tekuté suroviny jako je olej, med, vejce nebo mléko. Pokud je potřeba, přidejte také máslo nebo margarín, nejprve ho však nakrájejte na malé kousky.
  7. Odměřte a nasypte suché ingredience: sůl, cukr a mouku. Abyste mouku odměřili přesně, dávejte ji do odměřovacího hrnku po lžících a pak ji zarovnejte tupou stranou nože. Suché ingredience musí v pečicí nádobě zcela zakrýt tekuté ingredience.
  8. Odměřte a přidejte kvasnice. Dejte přitom pozor, aby se nedotýkaly tekutin dokud nezačne pekárna suroviny míchat.
  9. Dejte nádobu do pekárny a zapněte ji. Zvolte správný program podle typu chleba, který připravujete. Většina pekáren má základní program a programy na pšeničný, sladký a francouzský chléb. Program na pšeničný chléb použijte na jakýkoli chléb, který obsahuje pšeničnou mouku, program na sladký chléb na pečivo, které obsahuje více než 1-2 lžíce cukru, program na francouzský chléb na chléb bez jakéhokoli tuku a základní program na ostatní typy chleba. Pokud má Vaše pekárna možnost nastavení kůrky, zvolte, jestli chcete světlou, střední nebo tmavou kůrku. Knoflíkem pekárnu zapněte.
  10. Když pekárna začne hníst, zkontrolujte těsto. Pokud není v manuálu uvedeno, kdy začne pekárna s hnětením těsta, poznáte to podle hlasitého otáčení a bouchání uvnitř. Dotkněte se těsta prstem: mělo by být měkké a pružné, ale nelepivé. Pokud je na dotek příliš suché nebo tvrdé, přidejte vodu po lžících, a pokud je lepivé, přidejte po lžících mouku. 
  11. Nechejte pekárnu vychladnout předtím, než otevřete dvířka. Pomocí chňapek vytáhněte pečicí nádobu a chleba vyklopte na dřevěnou desku, kde zcela vychladne. Až pak ho můžete začít krájet.

Tipy a upozornění:

  • Pokud jste domácí pekárnu koupili z druhé ruky nebo jste manuál ztratili, podívejte se na stránky výrobce a stáhněte si manuál v pdf.
  • Do domácí pekárny používejte kvasnice určené do pekáren nebo aktivní sušené kvasnice.
  • Do domácí pekárny je nejvhodnější chlebová mouka. Pokud místo ní použijete jinou mouku, výsledný bochník chleba bude menší a hustší.
  • Z manuálu zjistěte, v jakém pořadí máte do pekárny dávat jednotlivé suroviny. Do většiny pekáren se dávají nejprve tekuté suroviny, pak suché a nakonec kvasnice, ale některé mají odlišné pořadí.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články