Jak v domácí pekárně upéct chleba
Chleba koupený v obchodním domě se nemůže chutí ani vůní srovnávat s doma upečeným chlebem.
Pro mnoho lidí je však standardní postup přípravy chleba, který zahrnuje míchání, hnětení, kynutí a pečení, příliš dlouhý, aby ho mohli provádět pravidelně. Pekárna obstará tytéž funkce a vyžaduje od Vás jen tolik času, abyste do pečicí nádoby dali suroviny a pekárnu zapnuli. Při používání domácí pekárny dávejte pozor na detaily a ona Vás za to odmění tím nejlepším možným domácím chlebem.
Co budete potřebovat:
-
recept
-
suroviny
-
šálek a lžíce na odměřování
Návod:
-
Suroviny vyndejte z ledničky a nechejte je na stole se ohřát na pokojovou teplotu.
-
Zjistěte, jakou má Vaše pekárna kapacitu. Z manuálu byste se měli dozvědět, jestli je možné v pekárně upéct bochník o velikosti ½ kg, ¾ kg nebo 1 kg. Pokud manuál nemáte, změřte kapacitu podle počtu šálků (200-250 ml) vody, které se do ní vejdou. Pokud je to nejméně 12 šálků, můžete připravit chléb o hmotnosti 1 kg, pokud je to 11 šálků, můžete připravit ¾ kg, a pokud méně než 11 šálků, můžete připravit pouze bochníky vážící ½ kg. Ve větších pekárnách můžete upéct i menší bochníky než je maximum.
-
Převeďte Váš recept na chleba pro použití v domácí pekárně, pokud to není přímo recept pro přípravu v domácí pekárně. Na půlkilogramový bochník použijte asi 2 šálky mouky, na třičtvrtěkilogramový 3 šálky a na kilový asi 4 šálky. Například pokud chcete upéct třičtvrtěkilogramový bochník a recept uvádí, že máte použít 6 šálků mouky, vydělte množství každé suroviny dvěma.
-
Pokud máte recept přímo pro domácí pekárnu, zkontrolujte množství mouky, jestli je správné pro Vaši pekárnu. Například do pekárny na půlkilogramový bochník chleba nemůžete dát 4 šálky mouky; recepty upravte tak, aby odpovídaly kapacitě Vaší pekárny.
-
Natočte potřebné množství teplé vody (asi 27 °C) z kohoutku nebo studenou vodu ohřejte 30 sekund v mikrovlnce. Vodu vyzkoušejte na vnitřní straně zápěstí: pokud je teplá, ale ne horká, je teplota v pořádku. Vodu nalijte do pečicí nádoby pekárny.
-
Odměřte a nalijte do pečicí nádoby další tekuté suroviny jako je olej, med, vejce nebo mléko. Pokud je potřeba, přidejte také máslo nebo margarín, nejprve ho však nakrájejte na malé kousky.
-
Odměřte a nasypte suché ingredience: sůl, cukr a mouku. Abyste mouku odměřili přesně, dávejte ji do odměřovacího hrnku po lžících a pak ji zarovnejte tupou stranou nože. Suché ingredience musí v pečicí nádobě zcela zakrýt tekuté ingredience.
-
Odměřte a přidejte kvasnice. Dejte přitom pozor, aby se nedotýkaly tekutin dokud nezačne pekárna suroviny míchat.
-
Dejte nádobu do pekárny a zapněte ji. Zvolte správný program podle typu chleba, který připravujete. Většina pekáren má základní program a programy na pšeničný, sladký a francouzský chléb. Program na pšeničný chléb použijte na jakýkoli chléb, který obsahuje pšeničnou mouku, program na sladký chléb na pečivo, které obsahuje více než 1-2 lžíce cukru, program na francouzský chléb na chléb bez jakéhokoli tuku a základní program na ostatní typy chleba. Pokud má Vaše pekárna možnost nastavení kůrky, zvolte, jestli chcete světlou, střední nebo tmavou kůrku. Knoflíkem pekárnu zapněte.
-
Když pekárna začne hníst, zkontrolujte těsto. Pokud není v manuálu uvedeno, kdy začne pekárna s hnětením těsta, poznáte to podle hlasitého otáčení a bouchání uvnitř. Dotkněte se těsta prstem: mělo by být měkké a pružné, ale nelepivé. Pokud je na dotek příliš suché nebo tvrdé, přidejte vodu po lžících, a pokud je lepivé, přidejte po lžících mouku.
-
Nechejte pekárnu vychladnout předtím, než otevřete dvířka. Pomocí chňapek vytáhněte pečicí nádobu a chleba vyklopte na dřevěnou desku, kde zcela vychladne. Až pak ho můžete začít krájet.
Tipy a upozornění:
-
Pokud jste domácí pekárnu koupili z druhé ruky nebo jste manuál ztratili, podívejte se na stránky výrobce a stáhněte si manuál v pdf.
-
Do domácí pekárny používejte kvasnice určené do pekáren nebo aktivní sušené kvasnice.
-
Do domácí pekárny je nejvhodnější chlebová mouka. Pokud místo ní použijete jinou mouku, výsledný bochník chleba bude menší a hustší.
-
Z manuálu zjistěte, v jakém pořadí máte do pekárny dávat jednotlivé suroviny. Do většiny pekáren se dávají nejprve tekuté suroviny, pak suché a nakonec kvasnice, ale některé mají odlišné pořadí.
Autor: Lenka Kostková