Jak v létě používat zmrzlinovač

Když v létě plánujete grilování nebo jinou slavnost venku pro rodinu a přátele, nezapomeňte připravit také domácí zmrzlinu.

Pokud jste však zapomněli, jak používat starý zmrzlinovač, který máte uložený ve spíži, nezoufejte. Postup je velmi podobný u manuálního i u elektrického zmrzlinovače.

Co budete potřebovat:

  • ingredience podle receptu na domácí zmrzlinu
  • zmrzlinovač
  • kamennou sůl

Návod:

  1. Rozbalte zmrzlinovač a zkontrolujte, jestli máte všechny jeho části. Měli byste mít vnější káď, kovovou nádobu s víkem na zmrzlinu, lopatky, které pasují do nádoby, a víko na zmrzlinovač. Pokud máte elektrický zmrzlinovač, bude víko obsahovat motor, který otáčí lopatkami, zatímco manuální zmrzlinovač bude mít na ovládání kliku.
  2. Najděte si recept na domácí zmrzlinu, podívejte se do kuchařek nebo na internet. Obvykle bude potřeba mléko, smetana, cukr, vejce, příchutě a ovoce, z čehož musíte před zmrazováním připravit na sporáku směs. Zvláštní pochoutkou je v létě zmrzlina z čerstvých jahod nebo broskví.
  3. Umyjte nádobu i s víkem a vložte do ní lopatky. Držadlo lopatek, které se budou během mrazení otáčet, musí přečnívat přes okraj nádoby.
  4. Nalijte do nádoby směs na zmrzlinu a zavřete ji víkem. Když budete připravovat ingredience, zjistěte si nejdříve velikost nádoby, protože zmrzlina v průběhu zmrazování nabude na objemu, takže nádobu nesmíte přeplnit.
  5. Postavte nádobu do středu kádě zmrzlinovače.
  6. Na káď položte víko, ať už s motorem nebo bez něj. Zapadne do drážky na vnějším okraji kádě a držadlo lopatek zapadne do otvoru v jeho středu. Manuální zmrzlinovač s klikou se může skládat trochu odlišně.
  7. Mezi vnitřní stěnu kádě a vnitřní stěnu nádoby dejte drcený led s kamennou solí. Nasypte vrstvu ledu, vrstvu kamenné soli, a tak to stále střídejte. Sůl je potřeba k tomu, aby se zmrzlina zmrazila.
  8. Zapojte a zapněte elektrický zmrzlinovač nebo začněte otáčet klikou manuálního zmrzlinovače. Průběžně přidávejte další led a sůl. Když se lopatky přestanou otáčet, zmrzlina bude zmrazená.
  9. Odpojte zmrzlinovač, sundejte víko s motorem a vyjměte nádobu z kádě. Utřete stěny a víko nádoby od soli, aby se sůl nedostala do zmrzliny.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články