Jak v létě používat zmrzlinovač 
    
	
	Když v létě plánujete grilování nebo jinou slavnost venku pro rodinu a přátele, nezapomeňte připravit také domácí zmrzlinu.
    
    
	
	Pokud jste však zapomněli, jak používat starý zmrzlinovač, který máte uložený ve spíži, nezoufejte. Postup je velmi podobný u manuálního i u elektrického zmrzlinovače.
	Co budete potřebovat:
	- 
		ingredience podle receptu na domácí zmrzlinu
 
	- 
		zmrzlinovač
 
	- 
		kamennou sůl
 
	Návod:
	- 
		Rozbalte zmrzlinovač a zkontrolujte, jestli máte všechny jeho části. Měli byste mít vnější káď, kovovou nádobu s víkem na zmrzlinu, lopatky, které pasují do nádoby, a víko na zmrzlinovač. Pokud máte elektrický zmrzlinovač, bude víko obsahovat motor, který otáčí lopatkami, zatímco manuální zmrzlinovač bude mít na ovládání kliku.
 
	- 
		Najděte si recept na domácí zmrzlinu, podívejte se do kuchařek nebo na internet. Obvykle bude potřeba mléko, smetana, cukr, vejce, příchutě a ovoce, z čehož musíte před zmrazováním připravit na sporáku směs. Zvláštní pochoutkou je v létě zmrzlina z čerstvých jahod nebo broskví.
 
	- 
		Umyjte nádobu i s víkem a vložte do ní lopatky. Držadlo lopatek, které se budou během mrazení otáčet, musí přečnívat přes okraj nádoby.
 
	- 
		Nalijte do nádoby směs na zmrzlinu a zavřete ji víkem. Když budete připravovat ingredience, zjistěte si nejdříve velikost nádoby, protože zmrzlina v průběhu zmrazování nabude na objemu, takže nádobu nesmíte přeplnit.
 
	- 
		Postavte nádobu do středu kádě zmrzlinovače.
 
	- 
		Na káď položte víko, ať už s motorem nebo bez něj. Zapadne do drážky na vnějším okraji kádě a držadlo lopatek zapadne do otvoru v jeho středu. Manuální zmrzlinovač s klikou se může skládat trochu odlišně.
 
	- 
		Mezi vnitřní stěnu kádě a vnitřní stěnu nádoby dejte drcený led s kamennou solí. Nasypte vrstvu ledu, vrstvu kamenné soli, a tak to stále střídejte. Sůl je potřeba k tomu, aby se zmrzlina zmrazila.
 
	- 
		Zapojte a zapněte elektrický zmrzlinovač nebo začněte otáčet klikou manuálního zmrzlinovače. Průběžně přidávejte další led a sůl. Když se lopatky přestanou otáčet, zmrzlina bude zmrazená.
 
	- 
		Odpojte zmrzlinovač, sundejte víko s motorem a vyjměte nádobu z kádě. Utřete stěny a víko nádoby od soli, aby se sůl nedostala do zmrzliny.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková