Jak v létě používat zmrzlinovač
Když v létě plánujete grilování nebo jinou slavnost venku pro rodinu a přátele, nezapomeňte připravit také domácí zmrzlinu.
Pokud jste však zapomněli, jak používat starý zmrzlinovač, který máte uložený ve spíži, nezoufejte. Postup je velmi podobný u manuálního i u elektrického zmrzlinovače.
Co budete potřebovat:
-
ingredience podle receptu na domácí zmrzlinu
-
zmrzlinovač
-
kamennou sůl
Návod:
-
Rozbalte zmrzlinovač a zkontrolujte, jestli máte všechny jeho části. Měli byste mít vnější káď, kovovou nádobu s víkem na zmrzlinu, lopatky, které pasují do nádoby, a víko na zmrzlinovač. Pokud máte elektrický zmrzlinovač, bude víko obsahovat motor, který otáčí lopatkami, zatímco manuální zmrzlinovač bude mít na ovládání kliku.
-
Najděte si recept na domácí zmrzlinu, podívejte se do kuchařek nebo na internet. Obvykle bude potřeba mléko, smetana, cukr, vejce, příchutě a ovoce, z čehož musíte před zmrazováním připravit na sporáku směs. Zvláštní pochoutkou je v létě zmrzlina z čerstvých jahod nebo broskví.
-
Umyjte nádobu i s víkem a vložte do ní lopatky. Držadlo lopatek, které se budou během mrazení otáčet, musí přečnívat přes okraj nádoby.
-
Nalijte do nádoby směs na zmrzlinu a zavřete ji víkem. Když budete připravovat ingredience, zjistěte si nejdříve velikost nádoby, protože zmrzlina v průběhu zmrazování nabude na objemu, takže nádobu nesmíte přeplnit.
-
Postavte nádobu do středu kádě zmrzlinovače.
-
Na káď položte víko, ať už s motorem nebo bez něj. Zapadne do drážky na vnějším okraji kádě a držadlo lopatek zapadne do otvoru v jeho středu. Manuální zmrzlinovač s klikou se může skládat trochu odlišně.
-
Mezi vnitřní stěnu kádě a vnitřní stěnu nádoby dejte drcený led s kamennou solí. Nasypte vrstvu ledu, vrstvu kamenné soli, a tak to stále střídejte. Sůl je potřeba k tomu, aby se zmrzlina zmrazila.
-
Zapojte a zapněte elektrický zmrzlinovač nebo začněte otáčet klikou manuálního zmrzlinovače. Průběžně přidávejte další led a sůl. Když se lopatky přestanou otáčet, zmrzlina bude zmrazená.
-
Odpojte zmrzlinovač, sundejte víko s motorem a vyjměte nádobu z kádě. Utřete stěny a víko nádoby od soli, aby se sůl nedostala do zmrzliny.
Autor: Martina Dvořáková