Jak v sušičce sušit švestky 
    
	
	V sušičkách na potraviny probíhá stejný proces jako při sušení potravin v troubě nebo klasicky na slunci.
    
    
	
	Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než 60 °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. Čím déle ovoce sušíte, tím bude křehčí, proto ovoce ke konci sušení bedlivě sledujte.
	Co budete potřebovat:
	- 
		vzduchotěsné uzavíratelné nádoby na skladování
 
	Návod:
	- 
		Švestky umyjte v horké vodě, rozkrojte je na poloviny a vypeckujte.
 
	- 
		Tácky nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření, aby se švestky při sušení nepřilepily.
 
	- 
		Naskládejte švestky v jedné vrstvě na tácky. Jednotlivé kousky se nesmí dotýkat nebo překrývat.
 
	- 
		Sušte švestky tak dlouho, až budou mít obsah vody asi 20%, což bude za 24-36 hodin. Že dosáhly tohoto stavu, zjistíte tak, že a) vychladlý kousek ovoce můžete přeložit napůl bez toho, aby se lepil k sobě, b) když ho zmáčknete, nebude z něj vytékat žádná tekutina, c) na suchých kouscích ovoce nebude patrná žádná vlhkost.
 
	- 
		Sušené švestky nechejte 30-60 minut vychladnout předtím, než je zabalíte.
 
	- 
		Sušené švestky dejte volně do zavařovací sklenice nebo do plastového kontejneru a uzavřete je na 7-10 dní. Jednou za den je protřepejte. Pokud uvnitř uvidíte srážející se vodu, ovoce potřebuje ještě do sušičky. Přebytečná vlhkost v některých kouscích ovoce se přenáší na jiné sušší kousky.
 
	- 
		Až ovoce zcela uschne, zabalte ho do uzavíratelných nádob nebo do sáčků. Se zabalením však příliš neotálejte, protože se do nich může znovu dostávat vlhkost.
 
    
	
      
    
    	Autor: Martina Dvořáková