Jak v sušičce sušit švestky
V sušičkách na potraviny probíhá stejný proces jako při sušení potravin v troubě nebo klasicky na slunci.
Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než 60 °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. Čím déle ovoce sušíte, tím bude křehčí, proto ovoce ke konci sušení bedlivě sledujte.
Co budete potřebovat:
- vzduchotěsné uzavíratelné nádoby na skladování
Návod:
- Švestky umyjte v horké vodě, rozkrojte je na poloviny a vypeckujte.
- Tácky nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření, aby se švestky při sušení nepřilepily.
- Naskládejte švestky v jedné vrstvě na tácky. Jednotlivé kousky se nesmí dotýkat nebo překrývat.
- Sušte švestky tak dlouho, až budou mít obsah vody asi 20%, což bude za 24-36 hodin. Že dosáhly tohoto stavu, zjistíte tak, že a) vychladlý kousek ovoce můžete přeložit napůl bez toho, aby se lepil k sobě, b) když ho zmáčknete, nebude z něj vytékat žádná tekutina, c) na suchých kouscích ovoce nebude patrná žádná vlhkost.
- Sušené švestky nechejte 30-60 minut vychladnout předtím, než je zabalíte.
- Sušené švestky dejte volně do zavařovací sklenice nebo do plastového kontejneru a uzavřete je na 7-10 dní. Jednou za den je protřepejte. Pokud uvnitř uvidíte srážející se vodu, ovoce potřebuje ještě do sušičky. Přebytečná vlhkost v některých kouscích ovoce se přenáší na jiné sušší kousky.
- Až ovoce zcela uschne, zabalte ho do uzavíratelných nádob nebo do sáčků. Se zabalením však příliš neotálejte, protože se do nich může znovu dostávat vlhkost.