Jak v sušičce sušit švestky

V sušičkách na potraviny probíhá stejný proces jako při sušení potravin v troubě nebo klasicky na slunci.

Sušička ze švestek odstraňuje vodu společným působením tepla (nikdy ne vyššího než 60 °C), cirkulace vzduchu a nízké vlhkosti. Čím déle ovoce sušíte, tím bude křehčí, proto ovoce ke konci sušení bedlivě sledujte.

Co budete potřebovat:

  • vzduchotěsné uzavíratelné nádoby na skladování

Návod:

  1. Švestky umyjte v horké vodě, rozkrojte je na poloviny a vypeckujte.
  2. Tácky nastříkejte nepřilnavým sprejem na vaření, aby se švestky při sušení nepřilepily.
  3. Naskládejte švestky v jedné vrstvě na tácky. Jednotlivé kousky se nesmí dotýkat nebo překrývat.
  4. Sušte švestky tak dlouho, až budou mít obsah vody asi 20%, což bude za 24-36 hodin. Že dosáhly tohoto stavu, zjistíte tak, že a) vychladlý kousek ovoce můžete přeložit napůl bez toho, aby se lepil k sobě, b) když ho zmáčknete, nebude z něj vytékat žádná tekutina, c) na suchých kouscích ovoce nebude patrná žádná vlhkost.
  5. Sušené švestky nechejte 30-60 minut vychladnout předtím, než je zabalíte.
  6. Sušené švestky dejte volně do zavařovací sklenice nebo do plastového kontejneru a uzavřete je na 7-10 dní. Jednou za den je protřepejte. Pokud uvnitř uvidíte srážející se vodu, ovoce potřebuje ještě do sušičky. Přebytečná vlhkost v některých kouscích ovoce se přenáší na jiné sušší kousky.
  7. Až ovoce zcela uschne, zabalte ho do uzavíratelných nádob nebo do sáčků. Se zabalením však příliš neotálejte, protože se do nich může znovu dostávat vlhkost.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články