Jak vakuovat

Na vakuování potravin budete potřebovat vakuovačku a přiložené vakuovací sáčky. Vakuovačky můžete koupit v obchodních domech s kuchyňskými potřebami a spotřebiči.

Když máte správné vybavení, je vakuování snadné. Po vakuovém zabalení se životnost zmražených nebo chlazených potravin výrazně prodlouží. Na trhu existuje řada modelů vakuovaček. Přečtěte si manuál k Vaší vakuovačce, abyste zjistili přesný návod pro Váš typ.

Co budete potřebovat:

  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky
  • nůžky

Návod:

  1. Uřízněte sáček. Vakuovací sáčky většinou bývají v souvislé roli. Odhadněte, jakou velikost sáčku budete potřebovat na konkrétní potravinu, a přidejte několik centimetrů navíc. Sáček z role ustřihněte nůžkami nebo uřízněte přiloženým řezákem. Stříhejte co možná nejrovněji, abyste usnadnili následné uzavírání. Pokud k vakuovačce máte jednotlivé sáčky, tento krok přeskočte. 
  2. Jeden otevřený konec ustřiženého kusu vložte do vakuovačky, jedno který. Podle návodu zapněte funkci svařování a sáček z jedné strany uzavřete.
  3. Do sáčku vložte potraviny nebo jinou věc, kterou chcete vakuovat.
  4. Otevřený konec sáčku vložte do vakuovačky. Zapněte funkci odsávání vzduchu a svařování. Některé vakuovačky samy poznají, kdy je všechen vzduch odsátý, a sáček automaticky svaří. U jiných si můžete vybrat mezi slabým svárem (na pečivo a jiné měkké potraviny) a pevným svárem. U dalších musíte nastavit dobu odsávání vzduchu, po jejímž uplynutí začne vakuovačka svařovat. Existují i takové vakuovačky, u kterých můžete proces kdykoli zastavit novým zmáčknutím tlačítka na spuštění.  Řiďte se návodem výrobce, kde se dozvíte, jakou metodou pracuje Vaše vakuovačka.
  5. Vakuově uzavřený balíček uskladněte v mrazáku nebo v ledničce.

Tipy a upozornění:

  • Tekutiny před vakuováním zmrazte.
  • Zeleninu před vakuováním spařte horkou vodou a po něm ji dejte zmrazit.
  • Sypké potraviny dejte nejprve do plastového sáčku a pak teprve do vakuovacího sáčku.
  • Potraviny s ostrými okraji zabalte do papírové utěrky, aby vakuovací sáček nepropíchly.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články