Jak vakuovat

Na vakuování potravin budete potřebovat vakuovačku a přiložené vakuovací sáčky. Vakuovačky můžete koupit v obchodních domech s kuchyňskými potřebami a spotřebiči.

Když máte správné vybavení, je vakuování snadné. Po vakuovém zabalení se životnost zmražených nebo chlazených potravin výrazně prodlouží. Na trhu existuje řada modelů vakuovaček. Přečtěte si manuál k Vaší vakuovačce, abyste zjistili přesný návod pro Váš typ.

Co budete potřebovat:

  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky
  • nůžky

Návod:

  1. Uřízněte sáček. Vakuovací sáčky většinou bývají v souvislé roli. Odhadněte, jakou velikost sáčku budete potřebovat na konkrétní potravinu, a přidejte několik centimetrů navíc. Sáček z role ustřihněte nůžkami nebo uřízněte přiloženým řezákem. Stříhejte co možná nejrovněji, abyste usnadnili následné uzavírání. Pokud k vakuovačce máte jednotlivé sáčky, tento krok přeskočte. 
  2. Jeden otevřený konec ustřiženého kusu vložte do vakuovačky, jedno který. Podle návodu zapněte funkci svařování a sáček z jedné strany uzavřete.
  3. Do sáčku vložte potraviny nebo jinou věc, kterou chcete vakuovat.
  4. Otevřený konec sáčku vložte do vakuovačky. Zapněte funkci odsávání vzduchu a svařování. Některé vakuovačky samy poznají, kdy je všechen vzduch odsátý, a sáček automaticky svaří. U jiných si můžete vybrat mezi slabým svárem (na pečivo a jiné měkké potraviny) a pevným svárem. U dalších musíte nastavit dobu odsávání vzduchu, po jejímž uplynutí začne vakuovačka svařovat. Existují i takové vakuovačky, u kterých můžete proces kdykoli zastavit novým zmáčknutím tlačítka na spuštění.  Řiďte se návodem výrobce, kde se dozvíte, jakou metodou pracuje Vaše vakuovačka.
  5. Vakuově uzavřený balíček uskladněte v mrazáku nebo v ledničce.

Tipy a upozornění:

  • Tekutiny před vakuováním zmrazte.
  • Zeleninu před vakuováním spařte horkou vodou a po něm ji dejte zmrazit.
  • Sypké potraviny dejte nejprve do plastového sáčku a pak teprve do vakuovacího sáčku.
  • Potraviny s ostrými okraji zabalte do papírové utěrky, aby vakuovací sáček nepropíchly.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Výhody a nevýhody vakuování potravin

Vakuovým zabalením z potravin odstraníte vzduch, čímž předejdete jejich oxidaci a znehodnocení. Je to skvělá...
více…

Jakým způsobem vakuové balení chrání potraviny?

Vliv vakuového balení na potraviny Vakuování pomáhá konzervovat potraviny tak, že se při něm odstraňuje vzduch...
více…

Jak funguje vakuovačka?

Odstraňování vzduchu z vakuovacího sáčku. Když vložíte potravinu do vakuovacího sáčku a sáček dáte do...
více…

Jak vakuovat zeleninu II.

Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné...
více…

Návod k vakuovačce II.

Elektrická vakuovačka odstraňuje vzduch z vakuovacích sáčků nebo nádob, čímž prodlužuje životnost potravinám...
více…

Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může...
více…

Jak opravit vakuovačku

Vakuovačkou odstraníte kyslík a vlhkost ze sáčků s potravinami, čímž je ochráníte před ztrátou vůně a...
více…

Návod k elektrické vakuovačce

Elektrické vakuovačky vakuově balí potraviny do fólie, díky čemuž tyto potraviny vydrží dvakrát až třikrát tak...
více…

Jak kupovat vakuovačku

Vakuovačka funguje tak, že odstraňuje vzduch, který potraviny obklopuje. Tím potraviny vydrží mnohem déle čerstvé...
více…

Jak vakuovat potraviny do mrazáku

Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý...
více…