Jak vakuovat bylinky 
    
	
	Když přijde na vaření a servírování jídla, není nad čerstvé bylinky. Abyste však z nich získali co největší užitek, musíte pečlivě plánovat dopředu.
    
    
	
	Koriandr nebo bazalka mohou uvadnout a ztratit vůni předtím, než se dostanou do Vašeho jídla. Kadeřavá petržel vydrží jen o něco déle. Rozmarýn, tymián, šalvěj, bobkový list, kopr a pažitka se znehodnotí během několika dní. Ať už máte čerstvé bylinky z tržiště nebo z Vaší zahrádky, jistě nechcete, aby přišly nazmar nebo ztratily svoji vůni. Proto je pro většinu bylinek dobrým řešením vakuové zabalení.
	Co budete potřebovat:
	- 
		nůžky
 
	- 
		vakuovačku
 
	- 
		vakuovací sáčky
 
	- 
		štítky
 
	- 
		popisovač s tenkou špičkou
 
	Návod:
	- 
		Připravte si vakuovačku. Zkušenost ukázala, že levné vakuovačky z obchodního domu na tento úkol zcela stačí. Samozřejmě, že některé dražší vakuovačky dokážou mnohem víc, to však záleží pouze na Vašem očekávání.
 
	- 
		Bylinky očistěte bez použití vody. Otrhejte všechny špatné lístky a zkraťte nůžkami stonky. Pokud byly předtím bylinky ve vodě nebo jste je kropili, nechejte je před vakuováním uschnout. Kdybyste vakuově zabalili mokré bylinky, okamžitě by se proměnily v kaši.
 
	- 
		Vložte bylinky do sáčku. Dejte do něj pouze takové množství, které použijete najednou. Kdybyste vakuovaný sáček s bylinkami otevřeli a pak znovu zavřeli, zničila by se tím veškerá Vaše předchozí práce. Pokud plánujete vařit jídla, do kterých dáváte více bylinek najednou, např. rozmarýn, tymián a bobkový list, vakuově je zabalte společně v množství na jedno použití.
 
	- 
		Ze sáčku odsajte vzduch. Když bude všechen vzduch pryč, sáček bude plochý a tuhý. Pokud vše provedete správně, bylinky budou chráněné před oxidací, dehydratací, poškozením mrazem, tvořením plísní a množením bakterií.
 
	- 
		Každé vakuové balení označte štítkem s popisem.
 
	- 
		Rozhodněte, jestli bylinky zmrazíte nebo dáte do ledničky. Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj a pažitka se dají dobře zmrazit. Citlivé bylinky jako je bazalka, koriandr a kadeřavá petržel vydrží vakuově zabalené v ledničce týden až dva. Kdybyste je však zmrazili, nedosáhli byste uspokojivých kulinářských výsledků.
 
	Tipy a upozornění:
	- 
		Pokud budete vakuovat bylinky s dřevnatými stonky, zabalte je před vakuováním do papírové utěrky, aby nepropíchly sáček.
 
	- 
		Bylinky, které byly jednou vakuově zabalené a zmražené, se nepokoušejte znovu uzavřít. Budou po rozmražení mokré, slepí se dohromady a ztratí vůni. 
 
    
	
      
    
    	Autor: Lenka Kostková