Jak vakuovat bylinky

Když přijde na vaření a servírování jídla, není nad čerstvé bylinky. Abyste však z nich získali co největší užitek, musíte pečlivě plánovat dopředu.

Koriandr nebo bazalka mohou uvadnout a ztratit vůni předtím, než se dostanou do Vašeho jídla. Kadeřavá petržel vydrží jen o něco déle. Rozmarýn, tymián, šalvěj, bobkový list, kopr a pažitka se znehodnotí během několika dní. Ať už máte čerstvé bylinky z tržiště nebo z Vaší zahrádky, jistě nechcete, aby přišly nazmar nebo ztratily svoji vůni. Proto je pro většinu bylinek dobrým řešením vakuové zabalení.

Co budete potřebovat:

  • nůžky
  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky
  • štítky
  • popisovač s tenkou špičkou

Návod:

  1. Připravte si vakuovačku. Zkušenost ukázala, že levné vakuovačky z obchodního domu na tento úkol zcela stačí. Samozřejmě, že některé dražší vakuovačky dokážou mnohem víc, to však záleží pouze na Vašem očekávání.
  2. Bylinky očistěte bez použití vody. Otrhejte všechny špatné lístky a zkraťte nůžkami stonky. Pokud byly předtím bylinky ve vodě nebo jste je kropili, nechejte je před vakuováním uschnout. Kdybyste vakuově zabalili mokré bylinky, okamžitě by se proměnily v kaši.
  3. Vložte bylinky do sáčku. Dejte do něj pouze takové množství, které použijete najednou. Kdybyste vakuovaný sáček s bylinkami otevřeli a pak znovu zavřeli, zničila by se tím veškerá Vaše předchozí práce. Pokud plánujete vařit jídla, do kterých dáváte více bylinek najednou, např. rozmarýn, tymián a bobkový list, vakuově je zabalte společně v množství na jedno použití.
  4. Ze sáčku odsajte vzduch. Když bude všechen vzduch pryč, sáček bude plochý a tuhý. Pokud vše provedete správně, bylinky budou chráněné před oxidací, dehydratací, poškozením mrazem, tvořením plísní a množením bakterií.
  5. Každé vakuové balení označte štítkem s popisem.
  6. Rozhodněte, jestli bylinky zmrazíte nebo dáte do ledničky. Rozmarýn, tymián, bobkový list, šalvěj a pažitka se dají dobře zmrazit. Citlivé bylinky jako je bazalka, koriandr a kadeřavá petržel vydrží vakuově zabalené v ledničce týden až dva. Kdybyste je však zmrazili, nedosáhli byste uspokojivých kulinářských výsledků.

Tipy a upozornění:

  • Pokud budete vakuovat bylinky s dřevnatými stonky, zabalte je před vakuováním do papírové utěrky, aby nepropíchly sáček.
  • Bylinky, které byly jednou vakuově zabalené a zmražené, se nepokoušejte znovu uzavřít. Budou po rozmražení mokré, slepí se dohromady a ztratí vůni. 
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články