Jak vakuovat maso do mrazáku
Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může absorbovat nežádoucí pachy.
Vakuovým zabalením můžete tomuto předejít, díky čemuž Vám syrové i tepelně zpracované maso déle vydrží. Vakuovačka však neumí maso zakonzervovat tak, aby je bylo možné skladovat při pokojové teplotě, to dokáže jedině sušení nebo konzervy. Existuje několik druhů domácích vakuovaček, z nichž některé odstraní většinu vzduchu, ale ne všechen. Nepoužívejte levné nebo zábavné vakuovačky, místo toho si pořiďte skutečnou vakuovačku, která má elektrickou pumpu a svařování.
Co budete potřebovat:
- vakuovačku
- vakuovací sáčky
Návod:
- Do sáčku vložte syrové nebo tepelně zpracované maso. Mezi masem a okrajem sáčku nechejte alespoň 7 cm volného místa.
- Zasuňte otevřený konec sáčku do úzké štěrbiny na přední straně vakuovačky, dokud se nespustí vakuovací pumpa. Sáček těsně přilne k masu. Až bude vzduch odsátý, vakuovačka se přepne na svařování sáčku.
- Při svařování sledujte kontrolku. Když Vám řekne, že sáček je svařený, vyjměte ho.
- Vakuované maso ihned dejte do mrazáku.
Tipy a upozornění:
- Pokud Vaše vakuovačka používá roli fólie, začněte tím, že vytáhnete kus, jaký potřebujete. Jeden jeho okraj svařte, čímž vytvoříte sáček, viz. návod výrobce.
- Vakuování nenahrazuje zmrazování nebo uskladnění v ledničce.