Jak vakuovat maso do mrazáku

Kyslík není přítelem masa, dokonce ani v mrazáku, kde může způsobit poškození masa mrazem nebo kde maso může absorbovat nežádoucí pachy.

Vakuovým zabalením můžete tomuto předejít, díky čemuž Vám syrové i tepelně zpracované maso déle vydrží. Vakuovačka však neumí maso zakonzervovat tak, aby je bylo možné skladovat při pokojové teplotě, to dokáže jedině sušení nebo konzervy. Existuje několik druhů domácích vakuovaček, z nichž některé odstraní většinu vzduchu, ale ne všechen. Nepoužívejte levné nebo zábavné vakuovačky, místo toho si pořiďte skutečnou vakuovačku, která má elektrickou pumpu a svařování.

Co budete potřebovat:

  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky

Návod:

  1. Do sáčku vložte syrové nebo tepelně zpracované maso. Mezi masem a okrajem sáčku nechejte alespoň 7 cm volného místa.
  2. Zasuňte otevřený konec sáčku do úzké štěrbiny na přední straně vakuovačky, dokud se nespustí vakuovací pumpa. Sáček těsně přilne k masu. Až bude vzduch odsátý, vakuovačka se přepne na svařování sáčku.
  3. Při svařování sledujte kontrolku. Když Vám řekne, že sáček je svařený, vyjměte ho.
  4. Vakuované maso ihned dejte do mrazáku.

Tipy a upozornění:

  • Pokud Vaše vakuovačka používá roli fólie, začněte tím, že vytáhnete kus, jaký potřebujete. Jeden jeho okraj svařte, čímž vytvoříte sáček, viz. návod výrobce.
  • Vakuování nenahrazuje zmrazování nebo uskladnění v ledničce.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články