Jak vakuovat potraviny do mrazáku
Vakuování je nejlepším způsobem, jak potraviny v mrazáku uchovat čerstvé. Protože se ze sáčku odsaje veškerý vzduch, potraviny jsou chráněny před poškozením mrazem.
To by mělo později vliv na chuť hotového jídla, a proto je třeba mu předejít. Vakuové zabalení také umožňuje, aby byly potraviny zmražené po dlouhou dobu, protože jsou lépe chráněny před znečištěním.
Návod:
-
Zmrazte potraviny předtím, než je budete vakuovat; to platí obzvlášť pro tekuté a sypké potraviny. Vakuovačka odsaje vše, co není pevné, proto je důležité tyto potraviny nejprve zmrazit v sáčku nebo v nádobě.
-
Zeleninu před vakuováním spařte horkou vodou. Pak je v sáčku ohřívejte v mikrovlnce nebo v horké vodě, aby si uchovaly čerstvost.
-
Maso před vakuováním zmrazte v sáčku nebo v nádobě, aby z něj vakuovačka neodsála šťávu. Tím uchováte jeho chuť.
-
Pečivo před vakuováním zmrazte na tácku. Tím si uchová vlhkost, takže nebudete později mít suchý moučnatý chléb nebo muffiny.
-
Z role vakuovacích pytlíků odstřihněte sáček o správné velikosti. Nechejte přitom asi 7 cm materiálu navíc.
-
Jeden konec sáčku vložte do vakuovačky a svařte ho.
-
Sáček naplňte potravinou a otevřený konec vložte do vakuovačky.
-
Zmáčknutím knoflíku z něj odsajte vzduch a pak ho svařte. Sáček přilne k potravině uvnitř a můžete ho dát zpátky do mrazáku.
Autor: Martina Dvořáková