Jak vakuovat s vakuovačkou

Vakuové balení je pohodlným způsobem balení potravin nebo jiných citlivých výrobků před nevyhnutelným zkažením, které je výsledkem kontaktu se vzduchem.

Vakuové balení také pomáhá před poškozením masa nebo zeleniny mrazem nebo mu zcela brání.  Vakuování je rovněž pohodlný způsob balení předmětů, které zaberou hodně místa, např. objemných kusů oblečení, ze kterých se tak stanou balíky s co nejmenším možným objemem. Na trhu existuje celá řada vakuovaček, které používají sáčky různých velikostí, anebo role sáčků.

Co budete potřebovat:

  • vakuovačku
  • sáčky nebo roli sáčků do vakuovačky

Návod:

  1. Otevřete přední kryt vakuovačky a najděte řezací nůž na sáčky. Obvykle je to malý výčnělek nebo držátko upevněné na liště, kterým můžete posunovat po celé délce prázdného sáčku nebo role sáčků, čímž je uříznete. Na některých modelech je knoflík, kterým řezací nůž spustíte, ale v každém případě budete muset otevřít přední kryt, abyste mohli vložit sáček, který budete řezat.
  2. Zvedněte řezací lištu nebo posuňte řezací nůž po celé délce ke straně a vložte sáček nebo roli sáčků. Na Vaší straně musí zůstat dostatečně velký kus materiálu, abyste vytvořili sáček o velikosti, jakou potřebujete, spolu s několika centimetry navíc kvůli samotnému vakuování. Takže pokud potřebujete sáček dlouhý 15 cm, na Vaší straně řezacího nože byste měli mít asi 23 cm sáčku.
  3. Posuňte řezací nůž po celé délce lišty nebo zmáčkněte knoflík na řezání, podle toho, jakou vakuovačku používáte. Tím na sáčku vytvoříte rovnoměrný čistý řez. Pokud pouze sáček zkracujte na správnou velikost, jste hotovi. Pokud používáte roli, svařte jeden konec válce, který jste právě uřízli, čímž vytvoříte sáček. Vložte jeden konec otevřeného válce do horizontálního svařovacího zařízení a zmáčkněte knoflík na svařování. Když motor a světýlko u knoflíku vypne, konec role je svařený a Vy máte sáček.
  4. Nově vytvořený sáček otevřete, vložte do něj to, co chcete vakuovat, a zkontrolujte, jestli můžete k sobě rovnoměrně přiložit oba okraje sáčku. Pokud vakuujete potraviny, ujistěte se, že se nedostaly na vnitřní okraj sáčku, kde ho budete svařovat. Pokud se tam omylem něco dostalo, otřete to čistou papírovou utěrkou.
  5. Vložte zarovnané otevřené okraje sáčku do horizontální škvíry ve vakuovačce, mělo by se tam vejít 5-8 cm, a pak zmáčkněte knoflík na svařování. Počkejte, až vakuovačka ze sáčku odsaje vzduch a její motor vypne, a pak sáček odstraňte. Sáček je teď vakuově uzavřený a můžete ho uskladnit.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články