Jak vakuovat suché potraviny
Vakuovým zabalením suchých potravin je ochráníte před vlhkostí a bakteriemi a prodloužíte jejich životnost. Suché suroviny, jako je mouka nebo cukr, se při vakuovém zabalení uchovají zvlášť dobře.
Průměrná životnost mnohých potravin se zvýší z několika měsíců na rok i více. Přestože jsou některé elektrické vakuovačky dost drahé, na domácí použití se dobře hodí i manuální vakuovačky.
Co budete potřebovat:
-
manuální nebo elektrickou vakuovačku
-
sáčky nebo nádoby na vakuování
Návod:
-
Suché potraviny vložte do nádoby nebo do sáčku určeného na vakuování. Nádobu ani sáček nenaplňujte až po vrch. K vakuovačce by měl být přiložen návod, který Vám řekne, kolik v nich máte nechat volného místa. Většina vakuovaček funguje nejlépe, když je nádoba naplněná do dvou třetin. Většina manuálních vakuovaček se skládá z pumpy, která se připojuje k nádobě nebo ke sklenici, ze které odsaje vzduch. Existují však také manuální vakuovačky se speciálními sáčky s uzavíratelným otvorem, kterým se odsává vzduch.
-
Manuální pumpu připojte k nádobě, k zavařovací sklenici nebo k plastovému sáčku a pumpujte, dokud z nich neodstraníte veškerý možný vzduch. Že je vzduch odsátý poznáte tak, že půjde jen velmi těžko nebo nepůjde vůbec dál pumpovat.
-
Vložte otevřený konec plastového sáčku do svěrky vakuovačky. Tyto vakuovačky používají ventilátor, který ze sáčku odsaje vzduch a způsobí, že sáček těsně přilne k potravině.
-
Pokud používáte vakuovačku s elektrickou pumpou, připojte pumpu k vakuovací nádobě nebo k sáčku. Tyto vakuovačky bývají nejdražší, ale odstraní nejvíce vzduchu a maximálně prodlouží životnost potravin. Většina z nich má měřidlo na tlak, které Vám napoví, kdy přestat s odsáváním vzduchu, abyste předešli prasknutí kvůli podtlaku.
Autor: Martina Dvořáková