Jak vakuovat suché potraviny

Vakuovým zabalením suchých potravin je ochráníte před vlhkostí a bakteriemi a prodloužíte jejich životnost. Suché suroviny, jako je mouka nebo cukr, se při vakuovém zabalení uchovají zvlášť dobře.

Průměrná životnost mnohých potravin se zvýší z několika měsíců na rok i více. Přestože jsou některé elektrické vakuovačky dost drahé, na domácí použití se dobře hodí i manuální vakuovačky.

Co budete potřebovat:

  • manuální nebo elektrickou vakuovačku
  • sáčky nebo nádoby na vakuování

Návod:

  1. Suché potraviny vložte do nádoby nebo do sáčku určeného na vakuování. Nádobu ani sáček nenaplňujte až po vrch. K vakuovačce by měl být přiložen návod, který Vám řekne, kolik v nich máte nechat volného místa. Většina vakuovaček funguje nejlépe, když je nádoba naplněná do dvou třetin. Většina manuálních vakuovaček se skládá z pumpy, která se připojuje k nádobě nebo ke sklenici, ze které odsaje vzduch. Existují však také manuální vakuovačky se speciálními sáčky s uzavíratelným otvorem, kterým se odsává vzduch.
  2. Manuální pumpu připojte k nádobě, k zavařovací sklenici nebo k plastovému sáčku a pumpujte, dokud z nich neodstraníte veškerý možný vzduch. Že je vzduch odsátý poznáte tak, že půjde jen velmi těžko nebo nepůjde vůbec dál pumpovat.
  3. Vložte otevřený konec plastového sáčku do svěrky vakuovačky. Tyto vakuovačky používají ventilátor, který ze sáčku odsaje vzduch a způsobí, že sáček těsně přilne k potravině.
  4. Pokud používáte vakuovačku s elektrickou pumpou, připojte pumpu k vakuovací nádobě nebo k sáčku. Tyto vakuovačky bývají nejdražší, ale odstraní nejvíce vzduchu a maximálně prodlouží životnost potravin. Většina z nich má měřidlo na tlak, které Vám napoví, kdy přestat s odsáváním vzduchu, abyste předešli prasknutí kvůli podtlaku.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články