Jak vakuovat syrové potraviny
Odborníci na potraviny odhadují, že vakuové balení potravin pomůže udržet jejich čerstvost tři až pětkrát tak dlouho, než kdybyste je uskladnili v uzavřené nádobě nebo zabalili do plastové fólie.
Abyste dosáhli vakuového zabalení, potřebujte vakuovačku vybavenou elektrickou vzduchovou pumpou. Když maso nebo plodiny vakuově zabalíte, můžete je uskladnit v ledničce nebo v mrazáku. Potraviny skladované při pokojové teplotě při ní mohou dál zůstat.
Co budete potřebovat:
-
vakuovačku s elektrickou pumpou
-
sáčky na vakuování
-
potraviny
Návod:
-
Syrové potraviny roztřiďte. Ovoce nebo zeleninu můžete nakrájet na kostky a velké kusy masa nakrájet na menší zvládnutelné porce.
-
Syrové potraviny vložte do sáčků. Abyste předešli roztržení sáčků, naplňte je pouze z poloviny. Pokud chcete vakuovat tekutiny, nejprve je zmrazte, aby při samotném vakuování nebyly odsáty.
-
Zkontrolujte, jestli je vakuovačka zapojená do zásuvky a bez nečistot. Otevřete komoru a vložte dovnitř sáček, jeho horní část nechejte viset směrem k sobě. Zvolte intenzitu odsávání, od nízké po vysokou.
-
Když budete spokojeni s nastavením vakuovačky, zmáčkněte knoflík na vakuování. Počkejte, až vakuovačka ze sáčku odsaje vzduch a pak ho svaří. Během toho bude komora zamčená. Když se odemkne, můžete sáček vyjmout.
-
Vakuované syrové potraviny skladujte vhodným způsobem v ledničce nebo v mrazáku. Před uskladněním můžete na sáček permanentním popisovačem napsat, o jakou potravinu se jedná, a datum jejího zmražení.
Autor: Lenka Kostková