Jak vakuovat tekutiny

Můžete si připravit výborné domácí polévky, dušená jídla a omáčky ve velkém a pak je vakuově zabalit, aby déle vydržely.

Tekutiny zmrazujte v menších porcích na jedno použití, abyste je mohli podle potřeby rozmrazit a servírovat své rodině čerstvé výživné jídlo. Odborníci na potraviny doporučují tekutiny před vakuováním zmrazit, aby se Vám s nimi lépe pracovalo.

Co budete potřebovat:

  • tekuté potraviny
  • naběračku
  • ploché nádoby do mrazáku
  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky

Návod:

  1. Tekuté potraviny rozdělte naběračkou na jednotlivé porce do plochých nádob. Je vhodnější používat ploché nádoby než kulaté, protože tak po zmrazení získáte ploché balíčky, které zaberou méně místa v mrazáku a budou se Vám lépe skládat na sebe.
  2. Vložte nádoby do mrazáku, dokud tekutina nezmrzne.
  3. Připravte si vakuovačku na pracovní desku tak, aby pod ní byla otevřená zásuvka, která Vám pak bude při vakuování přidržovat sáčky.
  4. Zmrazenou tekutinu vyjměte z nádoby a vložte do vakuovacího sáčku, v jehož horní části nechejte několik centimetrů prázdných.
  5. Otevřený konec naplněného sáčku přiložte k svařovací liště ve vakuovačce a sklopte víko. Horní část sáčku bude zamčená ve vakuovačce a sáček bude viset přes okraj pracovní desky, přičemž ho bude podpírat otevřená zásuvka.
  6. Zmáčknutím knoflíku na vakuování odsajte ze sáčku všechen vzduch. Pak zmáčkněte knoflík na svařování, čímž sáček uzavřete. Když bude sáček svařený, pevně ho přidržte a uvolněte zámek vakuovačky, abyste mohli sáček vyjmout.
  7. Uzavřené sáčky dejte do mrazáku, skládejte je na sebe. Stejným způsobem pokračujte, dokud nezabalíte a neuskladníte všechny zmrazené tekuté potraviny.

Tipy a upozornění:

  • Některé vakuovačky používají na vakuování tekutin nádoby, tyto nádoby jsou však určené na skladování v ledničce a nesmí se dávat do mrazáku.
  • Tato metoda není určená pro manuální vakuovačky.
Autor: Martina Dvořáková
 

comments powered by Disqus


Podobné články