Jak vakuovat tekutiny
Můžete si připravit výborné domácí polévky, dušená jídla a omáčky ve velkém a pak je vakuově zabalit, aby déle vydržely.
Tekutiny zmrazujte v menších porcích na jedno použití, abyste je mohli podle potřeby rozmrazit a servírovat své rodině čerstvé výživné jídlo. Odborníci na potraviny doporučují tekutiny před vakuováním zmrazit, aby se Vám s nimi lépe pracovalo.
Co budete potřebovat:
-
tekuté potraviny
-
naběračku
-
ploché nádoby do mrazáku
-
vakuovačku
-
vakuovací sáčky
Návod:
-
Tekuté potraviny rozdělte naběračkou na jednotlivé porce do plochých nádob. Je vhodnější používat ploché nádoby než kulaté, protože tak po zmrazení získáte ploché balíčky, které zaberou méně místa v mrazáku a budou se Vám lépe skládat na sebe.
-
Vložte nádoby do mrazáku, dokud tekutina nezmrzne.
-
Připravte si vakuovačku na pracovní desku tak, aby pod ní byla otevřená zásuvka, která Vám pak bude při vakuování přidržovat sáčky.
-
Zmrazenou tekutinu vyjměte z nádoby a vložte do vakuovacího sáčku, v jehož horní části nechejte několik centimetrů prázdných.
-
Otevřený konec naplněného sáčku přiložte k svařovací liště ve vakuovačce a sklopte víko. Horní část sáčku bude zamčená ve vakuovačce a sáček bude viset přes okraj pracovní desky, přičemž ho bude podpírat otevřená zásuvka.
-
Zmáčknutím knoflíku na vakuování odsajte ze sáčku všechen vzduch. Pak zmáčkněte knoflík na svařování, čímž sáček uzavřete. Když bude sáček svařený, pevně ho přidržte a uvolněte zámek vakuovačky, abyste mohli sáček vyjmout.
-
Uzavřené sáčky dejte do mrazáku, skládejte je na sebe. Stejným způsobem pokračujte, dokud nezabalíte a neuskladníte všechny zmrazené tekuté potraviny.
Tipy a upozornění:
-
Některé vakuovačky používají na vakuování tekutin nádoby, tyto nádoby jsou však určené na skladování v ledničce a nesmí se dávat do mrazáku.
-
Tato metoda není určená pro manuální vakuovačky.
Autor: Martina Dvořáková