Jak vakuovat zeleninu

Vakuováním se odsaje vzduch ze sáčku s potravinou a sáček se uzavře. Přitom se odstraní kyslík, který by způsoboval kažení zeleniny.

Některé druhy zeleniny mají vyšší obsah vody, proto byste je neměli zmrazovat, a to ani ve vakuovaných sáčcích. Můžete je však vakuovat a uskladnit v ledničce. Tato zelenina, např. řapíkatý celer, vydrží takto uskladněná asi šest týdnů. Zelenina obsahující méně vody vydrží déle. Zeleninu vydávající plyny musíte před vakuováním zpracovat.

Co budete potřebovat:

  • vakuovačku
  • vakuovací sáčky

Návod:

  1. Brukvovitou (košťálovou) zeleninu, např. brokolici nebo zelí, která vydává plyny, musíte nejprve zpracovat. Spařte ji horkou vodou, nechejte vychladnout, osušte ji a pak ji můžete vakuovat. Balíčky skladujte v ledničce.
  2. Rajčata musíte nejprve zmrazit. Celá rajčata umyjte, osušte a dejte je na několik hodin zmrazit do mrazáku. Pak zmrazená rajčata vakuujte a balíčky uskladněte v mrazáku.
  3. Tepelně zpracovanou zeleninu nechejte vychladnout na pokojovou teplotu, abyste předešli množení bakterií. Pak ji vakuujte a uskladněte balíčky v ledničce nebo v mrazáku.

Tipy a upozornění:

  • Zeleninu vložte do sáčků a vakuově uzavřete. Otevřený konec sáčku položte na svařovací lištu do vakuovačky a sklopte víko. Víko zmáčkněte, dokud neuslyšíte cvaknutí. Pak stiskněte knoflík na vakuování a svařování.
  • Nevakuuje houby.
  • Nezmrazujte zeleninu s vysokým obsahem vody, jako je řapíkatý celer.
Autor: Lenka Kostková
 

comments powered by Disqus


Podobné články