Jak vakuovat zeleninu II.
Vakuované potraviny vydrží déle čerstvé, protože byl před uzavřením z balíčku odstraněn vzduch. Vzduchotěsné balíčky déle vydrží při pokojové teplotě.
Průmyslové vakuování potravin známe už od 40. let 20. století, kdy byly komerční stroje na vakuování nezbytné pro válečné úsilí. V polovině 80. let byl vyvinut přístroj umožňující lidem vakuovat potraviny doma. V dnešní době je jednoduché a ekonomické vakuovat potraviny všeho druhu, zvlášť čerstvé plodiny.
Co budete potřebovat:
-
nůž na loupání
-
dvoulitrovou kulatou místu (do mikrovlnky)
-
hrnky na odměřování
-
utěrku
-
plastovou fólii
-
vidličku
-
cedník
-
plechy na pečení
Návod:
-
Zeleninu očistěte a připravte předtím, než ji budete blanšírovat v mikrovlnce. Do mísy vhodné do mikrovlnky dejte maximálně 4 šálky zelené listové zeleniny nebo 2 šálky jiné zeleniny. Přidejte ¼ šálku vody. Mísu přikryjte plastovou fólií.
-
Čerstvou zeleninu připravuje v mikrovlnce 2-3 minuty při vysoké teplotě. Musí být tepelně zpracovaná, ne však křehká. Vyzkoušejte ji vidličkou a v případě potřeby připravujte další minutu. Zatímco je zelenina v mikrovlnce, naplňte dřez ledovou vodou.
-
Blanšírovanou zeleninu vyklopte do cedníku. Ponořte ji do studené vody, abyste ihned zastavili proces tepelné úpravy. Na pracovní desku rozprostřete čistou utěrku. Až se zelenina zchladí, nechejte ji pár minut okapat v cedníku a pak ji rozprostřete na utěrku, která z ní odsaje zbytek vody.
-
Blanšírovanou zeleninu rozložte na plechy na pečení a ty dejte do mrazáku. Nechejte je tam, dokud zelenina nezmrzne.
-
Uřízněte z role sáček, který je asi o 7 cm delší než jakou velikost potřebujete. Konec sáčku vložte do vakuovačky a zmáčknutím knoflíku ho svařte.
-
Naplňte sáček požadovaným množstvím zeleniny. Otevřený konec sáčku vložte do vakuovačky. Znovu zmáčkněte knoflík a nechejte vakuovačku běžet, aby zeleninu vakuovala.
Tipy a upozornění:
-
Různé druhy zeleniny se v mikrovlnce připravují různě dlouho.
-
Vodu často vyměňujte, aby zůstala ledová na každou další várku zeleniny. Místo vody můžete použít kostky ledu, a to přibližně 1 kg ledu na 1 kg zeleniny.
-
Pokud budete chtít sáček později znovu uzavřít, uřízněte ho asi o 7 cm delší.
-
Pokud byste zeleninu před vakuováním neblanšírovali, neudržela by si tak dlouho svoji chuť.
-
Přečtěte si návod a upozornění k vakuovačce a řiďte se jím, abyste dosáhli nejlepších možných výsledků.
-
Dávejte pozor, abyste se nedotkli svařovací lišty vakuovačky.
Autor: Lenka Kostková