Vůně domácích koláčů, pečeného masa, francouzských brambor a jiných dobrot patří do vzpomínek na elektrické trouby šedesátých let minulého století, či na "nájezd" plynových trub let sedmdesátých.Kuriozitou zůstává, že některé domácnosti si v těch dobách udržovali i dva sporáky, z nichž jeden se více hodil na rovnoměrné pečení koláčů (neboť tak se hospodyni osvědčila elektrická trouba) a druhý, plynový, zachraňoval dobrou pověst křupavého masíčka. Tento způsob však asi nebude tím nejlepším řešením pro moderní kuchyni. Lepší tedy bude rozhodnout se pro jedinou troubu, která dokáže splnit všechna naše očekávání a stane se v domácnosti neocenitelným pomocníkem.
Hlavně pomalu. Electrolux, AEG, Zanussi, Whirpool, Bosch, Siemens, Miele, Fagor, Indesit, Ariston, Gorenje, Mora - dnes se ve značkových prodejnách jako na molech během módních přehlídek předvádějí v trendových tvarech a materiálech trouby od výmyslu světa. Ale kterou z nich si vybrat? Bez rozpaků to asi u většiny z nás nepůjde. Často je to výlučně věc vkusu a věrnosti značce, jak rádi říkají marketingoví pracovníci. Výrobci závodí zejména v nabídce různých funkcí trub, přičemž v jisté cenové hladině náš vytoužený spotřebič obsahuje podobné funkce jako jeho konkurence.
Jde o schopnosti a možnosti naší trouby, kterými se nám odmění při správné obsluze. Chcete od trouby, aby vám pekla anebo si přejete v jedné troubě i vařit, péct, blanšírovat, dusit, vařit na páře, rozmrazovat? Jste úplně vytížení v zaměstnání a i doma se vaší hlavou "prohání" práce, takže se neumíte soustředit na přípravu večeře? Zachrání vás trouba, která "přemýšlí" sama. V nabídce vybraných výrobců jsou elektronické modely se zabudovaným receptářem - stačí zvolit druh jídla a nastavit hmotnost, o ostatní se stará trouba - nastaví teplotu, délku pečení a také doporučí úroveň na umístění plechu do trouby. Receptář obsahuje nabídku často až 50 receptů a může být vybaven i volnou pamětí na vlastní recepty. Kdyby se dělal průzkum znalosti jazyků nabízených trub ty by v žebříčku EU dosáhly výborný výsledek se špičkovými elektronickými troubami se dá dorozumět v několika jazycích; databáze nabízí i volbu češtiny. V případě, že se chcete vrátit ke klasické obsluze, trouba pracuje i v tzv.manuálním režimu.
jak úroveň zasunutí, výzva k obrácení a podlití připravovaných pokrmů, čas rozehřátí trouby a zbývající čas přípravy. Dokonce u programu pečení pečiva se zapíná řízení klimatu, přičemž proběhne automatické přizpůsobení vlhkosti v prostoru na pečení.
Chcete mít přípravu jídla pod kontrolou, a přece upřednostňujete moderní elektrospotřebiče? Východiskem je multifunkční trouba s horkovzdušným zadním ohřevem. Přívrženci tradičních spotřebičů mají ještě stále na výběr z nabídky jednoduchých trub s mechanickým ovládáním - ke spokojenosti jim stačí vrchní + spodní ohřev a mechanický časovač pro nastavení délky pečení. Standardní funkcí i u levnějších modelů je rychloohřev. Za pět minut dokáže vyhřát troubu na 180 ° C. Tak, to jsou ty důležité parametry, které pravděpodobně rozhodnou o vašem výběru. Fakt je, že pokud neznáme možnosti, které jsou na trhu současných trub, těžko můžeme posoudit, co všechno takový domácí pomocník dokáže vyčarovat během přípravy jídel. Kvalitu oceníme až při používání jednotlivých funkcí.
K vybavení moderní a funkční trouby by měl patřit horkovzdušný ohřev, který umožňuje péct na více pleších současně. Horký vzduch rozhání ventilátor po celé troubě tak, že v spotřebiči je rovnoměrná teplota od stropu až po dno trouby. V případě přípravy různých druhů jídel se jednotlivé chutě a vůně nesmíchají. Optimální využití prostoru na pečení s možností přípravy většího množství pokrmů je velkou pomocí zejména pro rodiny s dětmi. Navíc horkovzdušný ohřev je i osvědčeným způsobem, jak sušit ovoce.
Překvapením už není ani možnost koupě trouby s grilem. Při této funkci proudící teplo rozdělované ventilátorem proniká každým pokrmem, zatímco grilovací prvek k tomu přidává dokonalou kůrku. Pro notorické a nedočkavé grilmistry bude výhrou trouba s turbogrilom nebo otočným grilem. Program s funkcí pro přípravu pizzy napodobuje podmínky v tradičních pecích na dřevo a pizza tak má křupavý spodek a šťavnatý povrch. Zajímavým prvkem usnadňujícím a zkvalitňujícím proces přípravy masa je teplotní sonda. Po zapíchnutí teplotní sondy do středu masa nastaví uživatel teplotu pečení, požadovanou teplotu uvnitř masa a může se věnovat příjemnějším věcem. Výstražné znamení mu oznámí, že je maso upečené podle jeho přání. Některé modely trub se dokonce samy vypínají. Individuálně a na stupeň přesné pečení ryb, masa a drůbeže s měřením teploty uvnitř pokrmu a s indikací zbývajícího času vás během celého procesu pečení odlehčí od kontrolování.
Autor: Martina DvořákováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu