Jak vybrat pečící troubu do domácnosti - 2.díl

Troubu můžete "krmit" nejběžnějšími způsoby - tedy elektřinou nebo plynem - ona se vám za to odmění teplem, které sálá (například z grilu) nebo se šíří konvekcí (prouděním vzduchu), někdy i mikrovlnami či dokonce párou. V současnosti jsou na trhu v převaze elektrické trouby, přičemž nejmodernější trouby jsou v energetické třídě A, avšak srovnávat energetickou úspornost v troubách je dost diskutabilní. Používání trouby dva-třikrát do týdne, u svátečních kuchařů lze pouze jednou za měsíc se stává méně zajímavým z hlediska energetické náročnosti. Bez pochybností o tom, zda kupovat A nebo B třídu, je případ chladniček a mrazniček, které jsou v síti 24 hodin, nebo myček nádobí a praček, které se v mnoha rodinách používají denně. Samozřejmostí špičkových trub je A třída, ale žádným neštěstím v případě trub není ani třída B, kterou jsou často označeny i trouby se zajímavým výběrem funkcí.

bydlení, kuchyně, elektrospotřebiče, pečení

Další výhodou, díky níž vyhráli elektrické trouby u výrobců a spotřebitelů,

je přesnost nastavení teploty, která během celého procesu úpravy jídla "nekolísá". Kromě základních teplot 50 až 250 ° C mají trouby i nízkoteplotní funkce 35/60 ° C nebo vysokoteplotní funkci na pečení chleba nebo pizzy s teplotou 300 ° C. U nejmodernějších trub s elektronickým ovládáním se dá teplota nastavit s přesností ± 1 ° C. Ke zvýšení pohodlí a přehledu při pečení slouží zasklená dvířka a osvětlení uvnitř trouby. Pokud jsou v domácnosti malé děti, rodiče by měli dbát, aby trouba měla mechanickou pojistku proti otevření dvířek a dvířka s trojsklem, případně se čtyřsklem, které udržuje venkovní teplotu na povrchu dvířek bezpečnou, takže se nikdo ani náhodou nepopálí. Bezpečnostní vypnutí patří také k vybavení moderních trubek, stejně jako automatické vypnutí trouby při překročení maximálního času provozu a automatické vypnutí vyhřívání a ventilátoru při otevírání dvířek.

Samota jí sluší

Jste zastánci volně stojícího sporáku s integrovanou troubou nebo upřednostníte prostorově úspornější samostatnou vestavěnou troubu? V zásadě stále přetrvává trend umístění sporáku nebo samostatné trouby v rámci kuchyňské linky. Trouba pod pracovní deskou v případě, že na troubě je i ovládání varné desky, je úsporným řešením v rámci kuchyňské linky. Z ergonomického hlediska je nevýhodou její nízké umístění. Trendem je poloha trouby ve vysoké skříni - "do komína". Samostatná trouba je tak opravdu po ruce a obsluha ve výšce očí je mnohem pohodlnější.

Ohněm a houbou

nebo jak se starat o troubu. Důležitým kritériem při výběru trouby by měla být jednoduchost čištění a údržby. Trouba vyhovující kritériím z hlediska snadné údržby musí mít vnitřek s hladkými stěnami, bez ostrých úhlů a dvířka bez drážek a šroubů, ve kterých se zachycuje špína. Jednodušší trouby vyžadují běžnou údržbu. Po pečení mastných jídel se doporučuje utřít boční stěny trouby a umýt dvířka. Některé modely trub jsou vybaveny "katalytickými plechy", které chrání vnitřní stěny. Mají schopnost "spálit" na popel mastnoty, které se nastříkaly na stěny trouby během pečení.Obvykle jsou proces čištění a jeho délka řízené senzorem v katalyzátoru. Životnost těchto stěn je přibližně šest let a dají se vyměnit. Dalším samočisticím modelem je pyrolytická trouba, která se čistí vypalováním při 475 ° C. Trouby mohou mít v nabídce dva programy: vypalování málo znečištěné trouby přibližně jednu hodinu a velmi znečištěné trouby tři hodiny. Pyrolýza je funkční během celé životnosti trouby, což se samozřejmě odrazí i na ceně spotřebiče.

Parní trouba? Co to vlastně je?

Originální parní trouby patří mezi profi spotřebiče používané ve velkokapacitních kuchyních. Parní trouby pro domácnost mají zásobník na vodu, který je třeba vždy před vařením naplnit (někteří výrobci nabízejí "parní" troubu, která musí být připojena na přívod vody). Tato voda se ohřívá a díky generátoru páry a přívodním kanálem se pára přivádí do prostoru trouby, kde prochází potravinami a tepelně jejich upravuje. Zkondenzovaná pára, která na sebe váže uvolněné látky z připravovaných potravin, zůstává v troubě. Vaření v páře zachovává v potravinách důležité vitamíny a minerály, umožňuje tepelnou úpravu bez použití tuku a s minimální ztrátou váhy surovin. Zatímco běžná trouba je vyhřátá na přibližně 200 ° C, generátor páry povolí vařit v páře při 96 ° C. A navíc díky jednotlivým funkcím trouba s funkcí páry zkracuje čas přípravy jídel a zachovává jejich výraznou chuť. Vaření v páře není nic nového pod sluncem, znaly ho naše babičky a jeho výhody využívají již desetiletí i profesionální šéfkuchaři. Běžná domácnost však tento způsob přípravy jídel dosud znala jen díky speciálním nádobám. Několik let jsou však na trhu k dispozici parní trouby určené pro domácnost, které jsou obdobou zmíněných profesionálních zařízení.

Některé parní trouby umožňují kombinovat různé varné metody,

aby byl výsledek co nejlepší - například pomocí páry se dosáhne dobrá chuť a gril dodá barvu a křupavou kůrku.Možné kombinace zároveň dávají prostor na přípravu více druhů jídel najednou, a to v kratším čase než při klasickém pečení či vaření. V rámci jedné úpravy se dají najednou vařit například brambory, brokolice, krůta a rýže, přičemž jejich přirozená vůně zůstane zachována. Multifunkční parní trouby nabízejí do deseti varných programů, z nichž dva se používají na páru (plný a přerušovaný režim) a dalších osm na standardní varné funkce. Sólo parní trouby jsou vybaveny teplotním rozsahem páry od 40 do 100 ° C. Prvořadá je při paření otázka bezpečnosti, proto bývají modely vybavené zvukovou signalizací, která uživatele včas upozorní na chybějící vodu a až po jejím doplnění proces vaření v páře pokračuje podle nastavení. Před ukončením vaření v páře se zaktivuje tzv.. odpařovací proces, který zabrání případnému uvolnění horké páry po otevření dvířek trouby.

Nadstandart

Teleskopický vozík nebo zcela výsuvný teleskopický "pojezd" (s boční mřížkou nebo bez ní) zaručuje pohodlnou obsluhu mimo horkého vnitřního prostoru trouby. To je však bonus, který patří k výbavě dražších modelů, případně se dá dokoupit. Při výběru trouby bychom neměli zapomínat, že vybavení a rozsah funkcí se u jednotlivých modelů liší a cena trouby souvisí nejen s množstvím a praktičností funkcí, ale také s aktuálností designu a použitých materiálů, ovlivňuje ji i vybavení bezpečnostními prvky ... při zvažování všech možností a priorit se možná neubráníme myšlence na podobnost s koupí auta. Jak se rozjedeme při pečení, vaření, paření či grilování, záleží jen na našem kulinářském a finančním rozletu.

 

comments powered by Disqus


Podobné články


Čistička vzduchu udělá z vašeho bytu oázu zdraví

Voda a zejména vzduch jsou hlavní prvky, které drží lidstvo při životě. Proto bychom si měli v tomto směru dopřát...
více…

Kuchyně - rozdíl mezi venkovskou a rustikální

Nenapravitelným romantikům a lidem, kterým se dům spojuje s barvami a vůněmi kuchyně babičky, bude pravděpodobně...
více…

Rady před nákupem sušičky a slovník odborných termínů

Ve velkých rodinách, kde se často a hodně pere, je sušička neocenitelným pomocníkem. Pokud vám velké praní...
více…

Vysavač - domácí upír, který nesaje krev

Jak jen záleží na tom, aby vydatně sál. Pokud je navíc i vzhledný, nemusí se ani usmívat, stačí, aby se čeřil,...
více…

Proměna kuchyňských spotřebičů

Ani si úplně neuvědomujeme, jak se změnila podoba kuchyně - od zakouřeného koutu s otevřeným ohništěm a...
více…

Rostliny, které zútulní kuchyně i koupelny

Můžete mít byt s deseti velkými slunečními místnostmi, vybavenými perfektním nábytkem a skvělými doplňky, ale...
více…

Teplá voda - základ koupelnové pohody - 2.část

V praxi se dosud nejvíce používají zásobníky s nepřímým ohřevem teplé vody ve spojení s plynovým kotlem -...
více…

Teplá voda - základ koupelnové pohody - 1.část

Stabilní dodávka teplé vody dnes patří ke komfortu, bez kterého si už jen těžko dokážeme představit naši...
více…

Rady odborníků při výběru myčky nádobí a terminologie mycích programů

Při současném rychlém způsobu života máme často jen málo příležitostí příjemně a nerušeně prožít volné...
více…

Kuchyňské varné centrum

Od doby, kdy se pro designéry stalo tvarování kuchyňského zařízení stejně zajímavým jako vymýšlení designu...
více…