Podíl chladničky a mrazničky na celkové spotřebě elektřiny v domácnosti tvoří zhruba 25%. Je proto namístě věnovat pozornost energetické třídě. Nejúspornější chladničky jsou označeny symbolem A + + +, přičemž každé plus představuje o 25% nižší spotřebu než při chladničce se stejným objemem v předchozí třídě. Například pokud běžná kombinovaná chladnička ve třídě A spotřebuje za 24 hodin 1 kWh elektřiny, chladnička s stejným objemem ve třídě A + spotřebuje 0,75 kWh elektřiny a tak dále. Věděli jste, že nové chladničky mají až o 45% nižší spotřebu než chladničky vyrobené před deseti lety? Stará chladnička s námrazou ve srovnání s novou lednicí bez námrazy spotřebuje o 200% elektřiny více.
Chladící část by měla mít kapacitu přibližně 60 litrů na jednoho člena domácnosti, mrazící prostor 50 až 80 litrů, pokud máte vyšší nároky, uspokojí vás objem 120 litrů na osobu.
U kombinovaných chladniček s mrazákem bylo možné vybírat z jedno nebo dvoukompresorových (chladnička a mrazák mají vlastní kompresor). Jednokompresorová chladnička neumožňovala vypnout jen chladničku, pokud jste jeli například na dovolenou, nebo jen mrazící část, byla-li delší dobu prázdná. Dvoukompresorové chladničky umožňovaly nastavit teplotu nezávisle v chladničce i mrazničce a také vypnout jednu nebo druhou část. Oblast chlazení však zaznamenala pokrok. Dnes má většina jednokompresorových chladniček elektrický ventil - lze tedy regulovat teplotu jak v chladničce, tak v mrazničce. Navíc, na trhu se objevují i takové typy, u kterých můžete vypnout chladicí část, například při čištění. Proto jsou dnes dvoukompresorové chladničky spíše přežitkem. Většina lidí si myslí, že výhoda dvoukompresorových kombinovaných chladniček je v tom, že pokud se porouchá jeden kompresor, je nefunkční jen jedna část - chladnička nebo mraznička. V zásadě je to však jedno, protože oprava musí proběhnout v servisu, čili o ledničku přijdete i tak na několik dní.
Moderní spotřebiče jsou vybaveny LED technologií, která má oproti klasickým žárovkám výrazně nižší spotřebu energie.
SN - okolní teplota od 10 do 32 ° C
N - okolní teplota od 16 do 32 ° C
ST - okolní teplota od 18 do 38 ° C
T - okolní teplota od 18 do 43 ° C
Udává se v kilogramech za 24 hodin a označuje, kolik kilogramů potravin je mraznička schopna zmrazit v průběhu dne. Počet hvězdiček informuje, při jaké teplotě budou potraviny skladovány. Jedna hvězdička znamená -6 ° C, s každou další hvězdičkou teplota klesá o 6 ° C. Při teplotě -6 až -12 ° C lze skladovat potraviny několik týdnů. Na dlouhodobé uskladnění jsou vhodné mrazničky s minimálně třemi hvězdičkami. Čtyři hvězdičky znamenají, že spotřebič dokáže bezpečně zmrazit i čerstvé pokrmy. Mrazničky a chladničky s mrazícím boxem se třemi a méně hvězdičkami mrazí jen předem zmrazené potraviny. Ideální teplota pro uchovávání potravin v chladničce je +5 ° C a v mrazničce -18 ° C. Snížení teploty o 2 ° C znamená zvýšení spotřeby energie o 15%.
Spotřebu chladničky a mrazničky ovlivňuje i prostor, ve kterém je umístěna. Základním parametrem prostředí ideálního pro umístění chladničky je klimatická třída. Měla by být umístěna v místnosti, ve které teplota neklesne pod 15 ° C, u některých modelů pod 10 ° C.Převládá mylný názor, že když chladničku v zimních měsících umístěte do chladné komory nebo sklepa, ušetříte energii. Ve skutečnosti, pokud teplota v místnosti klesne pod zmíněnou úroveň, spotřebič se automaticky vypne, Chladnička by neměla být umístěna v blízkosti tepelného zdroje - varné desky, radiátoru či trubky, také by na ni nemělo přímo dopadat slunce.
Kdysi se chladničky a mrazničky čistily při odmrazování, dnes, kdy většina spotřebičů má automatické odmrazování, je čištění individuální potřebou. K čištění použijte jemný hadřík, nesmí se používat čistící prostředky obsahující brusné částice, kyseliny nebo rozpouštědla - mohly by poškodit povrch. Vnější část chladničky vyčistíte jemným roztokem vody a prostředku na mytí nádobí. Na lakované a hliníkové povrchy postačí vlažná voda, do které přidejte trochu saponátu. Rovněž můžete použít i čisticí prostředky s nízkým obsahem alkoholu, například prostředky na mytí oken. Prostředky s vyšším obsahem alkoholu nepoužívejte. Vnitřek spotřebiče čistěte vlažnou vodou s trochou octa. Dejte však pozor, aby odtokové žlábky na zadní stěně spotřebiče zůstaly průchodné. Kondenzační jednotku na zadní straně chladničky byste také měli udržovat čistou - vysát prach a jemným kartáčkem odstranit případné nečistoty usazující se z výparů z kuchyně.
Jelikož spotřebič funguje nonstop, zejména při výběru chladničky do kuchyně spojené s obývacím zónou je hlučnost důležitá. Během dne si chod chladničky většinou ani neuvědomíte, ale s pokročilou hodinou se zvyšuje i její hlučnost. Vyšší hlučností jsou známé například americké chladničky. Lidské ucho vnímá rozdíl dvou decibelů jako ztišení o polovinu, proto se každý decibel počítá. Vhodné je vybírat modely s hlučností okolo 38 dB. Nespoléhejte se však na hodnotu decibelů na štítcích, hlučnost nakonec i tak ověří až praxe.
Autor: Lenka KostkováJakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu našeinfo.cz zakázáno.
Fotografie jsou pouze ilustrativní - zdroj fotografií sxc.hu