Jak vyčistit domácí espreso
Kávovary na espreso se poměrně rychle znečistí a pak potřeba je vyčistit. Špinavé espreso není jen nevzhledné a nehygienické, ale usazeniny uvnitř mohou také ovlivnit chuť kávy.
Abyste Vaše espreso udrželi v čistotě a aby připravovalo výbornou kávu, je nezbytné ho pravidelně čistit.
Co budete potřebovat:
-
utěrku
-
houbu s jednou drsnou stranou
-
kartáč
-
čisticí prostředek na kávovary
Návod:
-
Po každém použití utřete dávkovací trubičku, aby se na ní neusazovalo mléko. Stejným způsobem utírejte i povrch espresa, pokud na něj vystříkla voda nebo mléko.
-
Vyjměte dávkovač na kávu a setřete ho. Dobře se k tomu hodí houba s drsnou čisticí stranou. Vyčistěte kartáčem také filtr a těsnění k němu. Protože olej z kávových zrn může žluknout už za 45 minut, je důležité také spláchnout kávovou drť z vyměnitelného filtru a opláchnout ho, aby nezkazil další šálky. Řiďte se návodem k Vašemu konkrétnímu espresu, kde najdete instrukce, jak ho vyplachovat.
-
Kompletně espreso vymyjte asi jednou týdně, v závislosti na tom, jak často ho používáte. Při tom použijte čisticí prostředek na kávovary, aby rozpustil olej z kávových zrn a všechny usazeniny. Řiďte se přitom návodem na láhvi.
-
Namočte dávkovač na kávu a zásobníky do vody s čisticím prostředkem. Nechejte ve vodě alespoň půl hodiny a pak důkladně vydrhněte. Pokud má Vaše espreso hlavu se šroubem, který drží filtry, odstraňte ji spolu s nimi, namočte a vydrhněte také.
-
Každý měsíc kontrolujte cartridge, pokud máte tento filtrační systém. Pokud kávovar často používáte, nevyčištěný filtr může do Vašeho šálku vypustit nečistoty, místo aby je odstraňoval.
Tipy a upozornění:
-
Po vyčištění kávovaru vždy napusťte jeden zkušební šálek a ten pak vylijte. Tím vypustíte zbytky čisticího prostředku nebo vody, které mohly zůstat uvnitř.
-
Prohlédněte si našeho průvodce Jak vybrat kávovar.
Autor: Lenka Kostková